Ingrepen 'cruciaal voor eurozone'

Europees president Herman Van Rompuy is verheugd over het besparingsplan dat de Italiaanse regering vrijdag heeft goedgekeurd. De maatregelen 'zijn van cruciaal belang niet alleen voor Italië, maar voor de gehele eurozone', zei hij zaterdag na afloop van een telefonisch onderhoud met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Italië lag de afgelopen weken onder vuur van de financiële markten. Berlusconi en zijn regering waren daardoor gedwongen ingrijpende bezuinigingen aan te kondigen. Vrijdag keurden ze een plan goed om de komende twee jaar 45,5 miljard euro te besparen.

Net als in Griekenland zal de btw in Italië worden verhoogd en zullen de hogere inkomens een solidariteitsbijdrage moeten gaan betalen. Daarnaast zal de bureaucratie worden aangepakt. In 2012 zal 6 miljard euro worden bezuinigd op de provincies en gemeenten en in 2013 nog eens 3,5 miljard. Minister Calderoli van Bestuurszaken kondigde zaterdag aan dat tussen de 29 en 35 provinciale regeringen voor plaatsen met minder dan 300 duizend inwoners worden opgedoekt. Volgens persbureau AP wordt deze extra provinciale bestuurslaag door veel Italianen als onnodig en veel te duur gezien.

Verder moeten gemeenten met minder dan duizend inwoners gaan fuseren met grotere gemeenten. Dat zou betekenen dat 1.970 van de in totaal 8.094 gemeenten verdwijnen. De maatregelen gaan naar verwachting aan ongeveer vijfduizend politici hun baan kosten.

Halvering aantal parlementariers

Ook de nationale overheid zal 6 miljard moeten bezuinigen in 2012 en nog eens 2 miljard in 2013. Zo zal het aantal Italiaanse parlementariërs moeten worden gehalveerd. Italië heeft nu nog duizend parlementsleden. Om dit te bereiken is echter wel een langdurig proces van grondwetswijzigingen noodzakelijk.

Italië moet zo hard bezuinigen omdat het met een enorme staatsschuld kampt (met 120 procent van het bbp het grootste binnen de eurozone na dat van Griekenland) en het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van het land de laatste weken sterk is teruggelopen.

De Europese Centrale Bank (ECB) kocht de afgelopen week grote hoeveelheden Italiaanse staatsobligaties om de rente die de Italië moet betalen op leningen omlaag te krijgen. In ruil daarvoor eist de ECB dat Italië haast maakt met het doorvoeren van structurele hervormingen.

Premier Berlusconi zei achteraf dat 'zijn hart bloedde'. De maatregelen moeten het mogelijk maken om vanaf 2013 opnieuw een begroting in evenwicht hebben. President van de Europese Raad Van Rompuy zei 'volledig achter de tijdelijke en strenge financiële maatregelen' te staan.

Onder druk van de financiële markten keurt de Italiaanse regering, met instemming van Europees president Van Rompuy, vele miljarden aan besparingen goed.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden