Ingevroren en weer tot leven gewekt: de linkse übersoldaat

Fijne cast in relevant verhaal over veiligheid versus privacy.

FLOORTJE SMIT

Regie Anthony en Joe Russo

Met Chris Evans, Scarlett Johansson, Robert Redford, Samuel L. Jackson

In 101 zalen

In het pantheon der superhelden is Captain America toch het braafste jongetje van de klas. Niks vliegen of spinnenwebben schieten, nee, hij is slechts extreem snel en sterk. En dan gelooft hij ook nog eens blind in samenwerking, is hij ondubbelzinnig patriottistisch en strijdt hij altijd voor recht en rechtvaardigheid. Tamelijk suf allemaal, zeker nu we onze superhelden tegenwoordig het liefst een beetje getroebleerd zien.

Captain America: Winter Soldier lost dat probleem slim op. Schrijvers Christopher Markus en Stephen McFeely weten de blonde gespierde padvinder zowaar een donker randje te geven; de gladde acteur Chris Evans heeft soms zelfs een donkere blik.

Dit heeft alles te maken met het feit dat Captain America aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingevroren is en onlangs in het heden weer tot leven is gekomen.

Hij is niet alleen getraumatiseerd en doelloos door het gebrek aan een grote oorlog, maar hij heeft ook stilgestaan, terwijl de rest van de wereld door ging. Zijn geliefden en ook zijn mentaliteit, lijken verouderd: met 'gedateerde' normen en waarden kijkt hij onbegrijpend naar de wereld van nu, met zijn veiligheid-versus-privacy-paradox. Het maakt het verhaal ook nog eens relevant en actueel - en de übersoldaat behoorlijk links.

De regisserende broers Anthony en Joe Russo geven de film in het begin een prettig soort paranoia mee, dat doet denken aan thrillers uit de jaren zeventig. Dan zijn er nog actiescènes die zo overdadig destructief zijn dat het de vraag of dat voor de plot werkelijk nodig is, effectief wegdrukt.

De film bevat kleine scheutjes humor en een fijne cast met onder anderen Robert Redford en Samuel L. Jackson. Een troefkaart is Captain America's tegenspeelster, de Russische en dus pragmatischere Black Widow. Een intrigerend personage en niet omdat het Scarlett Johansson is in een strak pakje.

Ja, dit alles moet de kijker warm houden voor The Avengers 2 (release 2015), maar mag die vrouw ook haar eigen superheldenfilm, alstublieft?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden