Ingelegde eitjes met rozemarijn en jeneverbes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag ingelegde eitjes met rozemarijn en jeneverbes. Tussendoortje voor 10 personen

Marie Louise Schipper
null Beeld Marie Louise Schipper
Beeld Marie Louise Schipper

Vroeger was het leven voor een kip simpel. 's Winters had ze gewoon vakantie, dan legde ze geen eieren. Tegenwoordig is dag in dag uit eitjes produceren voor een legbatterijhen een normale zaak. Dat zoiets verschrikkelijk en onnatuurlijk is, is één ding. Dat daarmee een prachtige traditie bijna is verdwenen, is buitengewoon jammer.

Daarom maakte ik onlangs Duitse Soleier: gekookte eitjes, ingelegd op gezouten water met kruiden. Een prachtige conserveringsmethode. Soms zie je die Soleier nog in glazen potten in de Hungerturm - de vitrine - van klassieke Berlijnse cafeetjes staan. De houdbaarheid is zeker een paar weken.

Dat je met zo'n ei ook nog eens een artistiek hoogtepunt kunt bereiken, is kennis die tegenwoordig bijna alleen nog is voorbehouden aan hippe chef-koks en Oost-Duitse dames op vergevorderde leeftijd.

Zij weten dat je door het kneuzen van de schil van het gekookte ei een prachtig marmereffect krijgt. Hoe? Heel simpel, door in het inlegwater een ui-schilletje te leggen, of wat stukjes fijngesneden rodekool. En trouwens, 9.300 kilometer verderop leggen de mennonieten in Belize vandaag de dag op dezelfde wijze eieren in, maar zij gebruiken bietjes voor het kleureffect.

Ingrediënten

10 eieren
1 eetl. zout
Voor de marinade:
2 liter water
1 eetl. mosterdzaad
1 ½ eetl. zout
1 laurierblaadje
10 jeneverbessen
1 Spaans pepertje
1 theel. zwarte peperkorrels
1 theel. rozemarijnnaaldjes
Voor een mooi kleureffect: schil van een ui of wat fijngesneden rodekool of biet
Eventueel: mosterd, olie, azijn en peper

Bereiding

Kook de eieren 10 minuten in water met het zout. Laat vervolgens afkoelen. Maak in een andere pan de marinade: breng het water aan de kook en voeg de kruiderij toe. Kook het geheel kort en laat dan ook afkoelen.

Neem een brandschone pot, doe de ongepelde eieren erin en giet de marinade erbij. Sluit de pot goed en schud zodat de eierschalen breken. Daardoor kan de marinade er goed intrekken. Voeg voor het marmereffect schil van een ui, rodekool of biet toe. Zet de pot op een koele plek en laat minstens twee dagen staan.

Pel de eieren en serveer ze. Er zijn Duitse cafés waar ze de eieren doormidden snijden en met wat mosterd op tafel zetten. Heerlijk eenvoudig. Het is ook mogelijk om het eigeel eruit te halen en te mengen met olie, azijn en peper. Doe dat in een spuitzak (neem een gekarteld mondje) en breng een mooi toefje aan in het eiwit.

Deze eitjes zijn lekker als tussendoortje. Een groot glas Duits bier smaakt er prima bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden