NieuwsAmsterdam

Ingegooide ruit en mogelijke poging tot brandstichting in Haga Lyceum

Onbekenden hebben zondagnacht vermoedelijk geprobeerd brand te stichten bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.

Leerlingen van het Haga Lyceum troffen maandagochtend een ingegooide ruit aan. Beeld .

‘Ze hebben een baksteen door de ruit gegooid’, zegt de directeur-bestuurder van de omstreden islamitische school Soner Atasoy. ‘En we troffen een fles aanstekervloeistof aan.’ De school heeft aangifte gedaan.

De politie bevestigt het incident. ‘De vernieling is vastgesteld’, zegt een woordvoerder. ‘Collega’s van de forensische afdeling doen verder onderzoek. Op basis van hun bevindingen kunnen we kijken of er sprake was van een poging tot brandstichting, maar daar lijkt het wel op.’

Het getroffen lokaal, waar normaal gesproken lessen Engels worden gegeven, bevindt zich op de begane grond. Momenteel is het buiten gebruik. In de rest van de school gaan de lessen gewoon door. De leerlingen reageren verschillend, zegt Atasoy. ‘Sommige zijn boos, anderen gelaten. Dat laatste vind ik nog het ergste: ze zijn dit soort dingen normaal gaan vinden.’

Volgens Atasoy past het incident in een rij incidenten die de school treffen sinds de gemeente Amsterdam en de NCTV in maart waarschuwden voor salafisme en anti-democratisch onderwijs op het Haga Lyceum. ‘We ontvangen ook verdachte pakketten met scheldpartijen. De Explosieven Opruimingsdienst is hier al drie keer geweest.’

Atasoy wijt het incident dan ook aan ‘het klimaat dat de overheid en dan met name de gemeente Amsterdam rondom de school heeft geschapen’. Het Haga Lyceum heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

Tussen de scherven van het ingegooide raam is een fles aanstekervloeistof aangetroffen.Beeld .

De Haga-saga: dit ging eraan vooraf 

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer al om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Op 6 december 2019 kwam de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten met een kritisch rapport over het optreden van de AIVD in de Haga-zaak.   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden