Ingebouwde smaak

Het was een Italiaan die het zei, uitbater van een beroemd eethuis Harry's Bar in Venetië. Arrigo Capriani zei dat verse pasta niet beter is dan gedroogde pasta....

Wouter Klootwijk

Een echt goede reden om zelf verse pasta te maken is er niet, of het zou schrijnende armoe moeten zijn, voor een euro koopt men vijf kilo goede tarwebloem. Er zijn ook dure bloemen, uit Italië onder meer, die niet per se betere pasta opleveren.

Pasta's zijn er in kleuren. In supermarkt en delicatessewinkel en op de Boerenmarkt, vrijdag in Utrecht, waar de duurste Italiaan ter wereld een kraampje heeft gehuurd. De kleur in pasta's - vaak in cadeauverpakking - komt van tomaat, van spinazie of van de inkt van inktvis. En daar is iets mee.

Die kleuren hebben, zo lijkt het, geen smaak. Wie met zijn ogen stijf dicht zwarte pasta eet zal er niets bijzonders aan opmerken. Ook groene en oranjerode pasta smaakt niet in het bijzonder naar iets anders dan pasta.

Waarom dan de moeite doen om het deeg te verven?

Het antwoord op die vraag zal wel bij de psychiater vandaan moeten komen, maar we hebben een andere. Kunnen we pasta's maken die wel degelijk een bijzondere smaak kregen ingebouwd? Tomaat erin is niet nodig, want tomaat erover is al geweldig. Pesto erin hoeft ook niet, omdat pesto ernaast al goed genoeg is en ook omdat de pestopest is uitgebroken en zelfs in Goudse kaas pesto wordt gestopt, wat extra idioot is omdat in pesto al kaas zit.

(De beste pesto komt uit Drente en is op de Boerenmarkt in Amsterdam te vinden, bij de Drentse kruidenkweker die ook de beste - platte - peterselie, de dag ervoor geplukt, verkoopt.)

Maar er zijn mogelijk smaken in pasta te stoppen die er wezenlijk iets aan bijdragen. Ons culinair laboratorium is al aan het werk, maar intussen vragen we ook hulp. Van lezers die uitvindingen deden of dat nu meteen gaan doen. We komen er morgen op terug en later nog eens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden