Opinie

Ingeborg Beugel: 'Griekenland is geen hond'

Iedereen die het heeft over Griekenland - zelfs Pechtold af en toe - gaat er a priori van uit dat Griekenland 'zich verzet tegen de hervormingen' en 'zich niet aan de afspraken houdt'. Rutte voorop natuurlijk. Griekenland verdient geen uitstel, geen seconde meer tijd en ook geen cent meer 'want het land houdt zich niet aan zijn beloftes'. Volkomen onterecht, betoogt oud-Griekenland correspondent Ingeborg Beugel.

Een Griekse demonstrant, met hond, loopt mee met de protestactie naar het Griekse parlementsgebouw tegen de strenge bezuiningen afgelopen februari.Beeld EPA

In de eerste plaats kan een land als geheel, alsof het een soort van 'persoon' is, zich helemaal niet 'wel of niet' aan welke afspraak dan ook houden. In Griekenland zijn er talloze mensen - de meerderheid - die als door een natuurramp getroffen zijn door de maatregelen die hen door de strot zijn geduwd. Maatregelen die het resultaat zijn van die zogenaamde 'afspraken': 40 tot 50 procent minder salaris en pensioen, een ondraaglijke reeks extra belastingen, ontslagen op grote schaal, enorme toename van werkeloosheid en armoede, verwoesting van het arbeidsrecht, implosie van de gezondheidszorg.

Schouderklopje
Allemaal dingen die totaal ondenkbaar zijn in Nederland, maar waar niemand al die Grieken die dit moedig dragen een minimaal schouderklopje voor geeft. En dan is er natuurlijk een minderheid, een substantieel deel van de Griekse rijke en corrupte politieke en industriële elite, die inderdaad nog steeds op grote schaal belasting ontduikt, geld wegsluist naar het buitenland en vrij uit gaat. Daar kan het gros van de Grieken dat wel op commando van Brussel krom ligt, niets aan doen. De middenklasse, de keihard werkende en onmogelijke belastingen betalende Griek is daar niet verantwoordelijk voor. Maak die mensen maar eens wijs, dat hun land, omdat een minderheid zich nog steeds schandelijk gedraagt, 'zich niet aan de afspraken houdt'. (Mind you, juist diezelfde 'niet deugende minderheid' waar Brussel, en ook Nederland, dertig jaar lang vrolijk zaken mee deed en die al die tijd onder de ogen van Brussel rustig haar corrupte gang kon gaan. Correspondenten schreven decennia lang hun vingers blauw over wat er allemaal mis was in Griekenland, hoe het volk daar onder leed en voorspelden dat het mis zou gaan, maar EU- en Nederlandse politici gaven geen kik.)

Ik zie Rutte graag uitleggen aan mijn hoogbejaarde Griekse overbuurvrouw die nu met een nano-pensioen van 300 euro moet zien rond te komen, dat zij 'zich niet aan de afspraken houdt' en zich, foeifoei, 'verzet tegen de hervormingen' als ze huilend vertelt dat ze haar elektriciteitsrekening niet kan en dus niet zal betalen.

Kutmarokkanen
In het eeuwige integratiedebat in Nederland is ieder weldenkend mens al decennia van mening dat het groepje kutmarokkanen niet over een kam geschoren mag worden met de gehele Marokkaanse gemeenschap. Volgens exact dezelfde logica is een corrupte elite niet representatief voor een heel volk.

In de tweede plaats gaat het helemaal niet om 'afspraken'. Dat woord veronderstelt dat hier sprake zou zijn van een akkoord tussen twee gelijkwaardige partijen. Niets is minder waar. Griekenland is vernederd, gemangeld en gekielhaald, gedwongen om allerlei IMF-eisen en Merkels maatregelen te accepteren in een absoluut ongelijkwaardige situatie van 'slikken of stikken'. Het woord 'afspraken' is net zo verneukeratief als de woorden 'steun' of 'hervormingen'. Afspraken zijn in het geval van Griekenland 'eisen met een mes op de keel'. Steun bestaat niet uit schenkingen, subsidie of investeringen, maar dikke vette leningen met voor het uitgeknepen Griekenland een heilloze torenhoge rente die het niet kan betalen. En hervormingen zijn in feite absurde bezuinigingen die in Nederland onuitvoerbaar zouden zijn, met in het vaarwater het totale wegvagen van minimaal arbeidsrecht, iets waar heel Europa, ook de Grieken, eeuwen voor heeft gevochten.

Liegen
In de derde plaats doet de Griekse regering - in tegenstelling tot wat Rutte ad nauseam en volkomen onterecht beweert - ongelooflijk, bovenmenselijk en bewonderenswaardig haar uiterste best om aan al die onmogelijke eisen van Brussel te voldoen. Ondanks logische sociale onrust en begrijpelijke weerstand van het volk dat tegen zoveel onrecht uiteraard in opstand komt. Wie op dit moment beweert dat de Griekse regering 'wederom' ernstig achter blijft en door wanbestuur en laksheid, binnen de tijd die door Brussel is opgelegd, niet genoeg maatregelen en hervormingen doorvoert, liegt. Rutte liegt.

Alle economen van wereld formaat, Stiglietz voorop, en economische commentatoren van kaliber zoals Paul Krugman, voorspellen al twee jaar lang, ook ad nauseam, dat het huidige Merkelse bezuinigingsbeleid en al die maatregelen niet alleen niet helpen, maar de Griekse economie alleen maar nog meer naar de afgrond jagen. En zie, ze hebben gelijk. Dat in de ogen van Rutte cum suis de doelstellingen van het door hem op handen gedragen funeste bezuinigingsbeleid niet worden gehaald, heeft dus niets te maken met het feit dat de Grieken 'weer falen', maar alles met het feit dat het een dom en onuitvoerbaar beleid is. Rutte blijft maar emmeren dat Griekenland niet snel genoeg privatiseert. Volkomen onterecht.

Volksverlakkerij
Er is iets heel anders aan de hand: de tijd die Griekenland krijgt om te privatiseren is irreëel. Geen enkele overheid kan daar aan voldoen. Het is volksverlakkerij om dan te beweren 'dat de Grieken weer achter blijven'. Bovendien brengt die 'mission impossible druk' op de Griekse regering haar in een onmogelijke situatie. Ze staat MEDE dankzij Brussel met de rug tegen de muur, ze bevindt zich in een uiterst zwakke positie om op minimaal decente wijze te kunnen privatiseren. Ze wordt gedwongen grote staatsinstellingen voor afbraakprijzen te verkopen, want veelal buitenlandse kopers en speculanten ruiken die zwakheid - en bloed. Tja, dan vallen de inkomsten natuurlijk tegen. Hetgeen door Rutte dan weer wordt weggezet als 'Griekenland komt zijn beloftes niet na'. Hetzelfde geldt voor de tegenvallende inkomsten van al die extra en nieuwe belastingen: door het bezuinigingsbeleid is de Griekse economie in een duivelse recessie geraakt en daardoor blijken de berekeningen van te verwachten inkomsten onjuist. Niet de fout van de Grieken.

Helemaal bont maakte Rutte het in een discussie met Samsom tijdens het lijsttrekkersdebat in Carré. Samsom vroeg Rutte onomwonden of hij om Griekenland en de euro te redden bereid zou zijn, indien nodig, nog een keer geld te geven. (Het gaat niet om 'geven', het gaat om dure leningen. Maar dat terzijde.) Nee, riep Rutte. Waarom niet? Omdat het erg onverstandig zou zijn dat nu te zeggen, want dan zouden de Grieken on-mid-del-lijk gas terug nemen, direct op hun gat gaan zitten en meteen ophouden met privatiseren en 'hervormen'. Ze zouden zich immers op voorhand al rijk rekenen, weten dat er 'wel weer betaald zou worden' en dus pronto niets meer uitvoeren. En Samsom moest oppassen met wat hij zei, want de Grieken luisterden mee. Die zouden van de PvdA-leider 'nu een volkomen verkeerd signaal krijgen'.
Rutte: 'We moeten ze kort aan de lijn houden'.
Pardon?

Snertkinderen
Alsof Griekenland een hond is, alsof de Grieken kleine snertkinderen zijn die iedere kans pakken om zich onmiddellijk te drukken. Wat een idiote manier van internationaal politiek bedrijven, wat een arrogante houding tegenover mensen die zich in allerlei bochten wringen om bij Europa te kunnen blijven. Rutte heeft dus zo'n diep wantrouwen en zo'n verregaande minachting voor onze Griekse mede EG-lidstaat, dat we dat land - uit Ruttiaanse pedagogische overwegingen - een rad voor ogen moeten draaien, en vooral niet mogen vertellen dat ze indien nodig op nog meer leningen mogen rekenen. Dat is het niveau van Rutte anno 2012. Rutte heeft als premier nota bene al eerder heeft laten weten 'dat hij niets met de Grieken heeft'. Zo iemand, die 'op z'n Wilders' met de onderbuikgevoelens van veelal slecht geïnformeerde kiezers speelt om stemmen te winnen, mag sowieso nooit minister president worden.

Last but not least: ik ken in mijn eigen omgeving en uitgebreide kennissenkring in Griekenland geen enkele Griek die geen hervorming - in de zuivere zin van het woord - van de overheid wil, die niet korte metten wil maken met de oude Griekse politiek en corruptie en die niet begrijpt dat de schulden, waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn, betaald moeten worden. Die mensen moet je steunen, aanmoedigen en af en toe een compliment geven. Niet arrogant, genadeloos en onrechtvaardig als tweederangs Europese burgers bejegenen - of nog erger, als een hond.

Ingeborg Beugel is journalist, oud-Griekenland correspondent en P&W Griekenlanddeskundige.
Volg haar op twitter: @IBeugel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden