ING zet zijn hypotheekbank Westland/Utrecht in de etalage

ING wil Westland/Utrecht Hypotheekbank verkopen. De Nederlandse bank-verzekeraar meent dat de hypotheekactiviteiten van het dochterbedrijf beter tot hun recht komen buiten ING....

Westland/Utrecht, in 1969 ontstaan door een fusie van de Westlandsche Hypotheekbank en de Utrechtse Hypotheekbank, opereert zeer zelfstandig binnen de ING Groep. Verkoop biedt de kredietverschaffer meer kansen op het gebied van productontwikkeling, alliantievorming en het verwezenlijken van groei. Het bedrijf is als kredietinstelling gespecialiseerd in de financiering van onroerend goed. Het bedrijfsvolume van Westland/Utrecht nam in 2000 ruim 20 procent toe.

Binnen ING zijn er nauwelijks synergievoordelen te halen voor Westland/Utrecht. De ING Groep biedt ook hypotheken aan onder de merknamen ING Bank, Postbank, Nationale Nederlanden, RegioBank en C en E Bankiers. ING heeft geen voorkeur voor een binnenlandse of een buitenlandse koper. 'Dat maakt ons niet uit', stelt een woordvoerder van de bank. Zelfstandig voortbestaan lijkt uitgesloten, gezien het kleine marktaandeel. Het huidige management, onder leiding van J. Zegering-Hadders, blijft vooralsnog aan.

Westland/Utrecht werd in 1982 na financiële problemen onderdeel van Nationale Nederlanden, die tien jaar geleden met NMB Postbank opging in ING. De hypotheekbank verkeerde indertijd in grote financiële problemen door de vastgoedcrisis. Op initiatief van de Nederlansche Bank richtten vier grote banken en verzekeraar Nationale Nederlanden een syndicaat op dat Westland/ Utrecht geld leende.

Medio jaren tachtig dienden zich nieuwe problemen aan in de vorm van niet gedekte leningen. Nationale Nederlanden nam ook deze schulden over en kreeg van de Nederlandsche Bank toestemming om de bank helemaal in te lijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.