ING wint weer

De strijd tussen de grootbanken laat nooit af en woedt overal. Na de Londense City, waar ING haar aartsrivaal ABN Amro vorig jaar aftroefde met de overname van het fel begeerde Barings, is ook het Amsterdamse Rokin aan deze grootmacht ten prooi gevallen....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

Esther Hansen Löve

AMSTERDAM

De optiebeurs, het Walhalla van de avontuurlijke vermogende particulier, maakte gisteren bekend dat het marktaandeel van ING vorig jaar is gestegen naar 17,65 procent van 14,6 procent een jaar eerder. Daarmee is ABN Amro van de troon gestoten. De grootbank, die de bijna twintig jaar dat de optiebeurs nu bestaat op nummer één heeft gestaan, moest zelfs marktaandeel inleveren. Met 16,85 procent is ze nu nummer twee en heeft zelfs ingeboet op de 16,98 procent die het in 1994 nog had.

Maar ABN Amro, nog steeds machthebber in de aandelen op het Damrak, is een slechte verliezer. 'In feite zijn we nog steeds de grootste. Als je MeesPierson erbij telt zijn we de grootste', zei een woordvoerder.

Dochter MeesPierson zag haar marktaandeel echter ook krimpen. Van 9,76 procent in 1994 daalde het aandeel vorig jaar naar 5,68 procent. Dat kwam doordat de koersen van de aandelen vorig jaar zijn gestegen en particulieren, de belangrijkste klanten van de zakenbank en ook de belangrijkste spelers op de optiebeurs, schrijven geen opties als de koersen stijgen, zo redeneerde een woordvoerder. De terugval was nog niet in de cijfers van de bank terug te zien.

Bovendien is een deel van de daling ook te wijten aan Barings, eigenlijk ING dus, dat ten onder ging aan het gegoochel met derivaten van een van haar handelaren. Slechte publiciteit ook voor opties, concludeerde de MeesPierson-voorlichter. 'De professionele buitenlandse marktpartijen deden het begin vorig jaar wat rustiger aan na de Barings-affaire.'

Derde op de ranglijst staat weer de Rabobank. De Utrechtse bank kwam op een marktaandeel van 16,26 procent, een flinke stijging van de 14,76 van een jaar eerder. 'Het komt door de toegenomen belangstelling van particulieren voor opties. Er zijn steeds meer Rabo-klanten die hun eigen effecten willen beheren. Dat zijn mensen die vroeger op beleggingsfondsen waren gericht', zei een woordvoerder.

Ook bij ING moet de groei verklaard worden uit de toegenomen belangstelling van particulieren voor het doe-het-zelven. De bank houdt het zelf bescheiden op de verhoogde kwaliteit van haar optie-team. 'Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het team op de optiebeurs', aldus een woordvoerster die ook wijst op 'een actievere rol in de commerciële aanpak'.

Maar een woordvoerder van de optiebeurs denkt dat de groei vooral komt door het succes van de

postorderlijn waar de Postbank sinds twee jaar particulieren tegen lage tarieven mee bedient.

Ook hij wijst erop dat bij ING wel de omzet van de dochters is meegerekend, terwijl dat bij ABNAmro niet is gebeurd. Dat komt doordat de Postbank niet onafhankelijk van de moederbank een zetel bekleedt op de optiebeurs, terwijl ABN Amro-dochter MeesPierson een eigen zetel heeft.

Overigens zijn de particulier en de goedkope diensten waarmee de banken tegenwoordig strijden om diens gunsten de redenen waarom Labouchère denkt dit jaar MeesPierson van de vierde plaats te kunnen verstoten. Vorig jaar klom deze dochter van verzekeraar Aegon al naar de vijfde plaats met een marktaandeel van 4,1 procent. Directeur W. Brouwer verwacht dit jaar een marktaandeel van 10 procent te kunnen scoren.

Dit jaar begon de bank met haar opzienbarende offensief tegen de beursorderlijnen van de grootbanken door samen met de Vereniging van Effectenbezitters zelf zo'n lijn op te zetten. Particulieren kunnen daar tegen kostprijs orders laten uitvoeren en volgens Brouwer zal dat de positie van zijn bank fors versterken. In tegenstelling tot wat MeesPierson van de particulier ondervindt denkt Brouwer daar wèl bij te varen. 'Juist de laatste tijd zien we bij de particulier redelijk wat activiteit. Er zit muziek in de koersen. Als de beurs stijgt, heeft de particulier trek om call-opties te schrijven', aldus Brouwer.

Overigens hoeven de drie groten niet te vrezen voor hun positie. Samen zijn ze nog steeds goed voor meer dan de helft van de handel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden