ING wil simpele bank worden

Bank-verzekeraar ING wil terug naar de basis. ‘We zouden een simpeler bedrijf moeten zijn’, zegt ING-baas Jan Hommen. ‘Een onderneming met meer focus dan we hadden.’

Van onze verslaggever Robert Giebels

De cijfers waren al een paar weken bekend. Eind januari besloot ING voor de tweede maal de Nederlandse overheid om steun te vragen en presenteerde toen de belangrijkste jaarcijfers. De bank-verzekeraar heeft over 2008 een verlies geleden van 729 miljoen euro. Belangrijker is dat ING als gevolg van de kredietcrisis in de laatste vier maanden ruim 3,7 miljard euro aan verliezen en afschrijvingen moest noteren.

Voltijdsbanen
Dit jaar zal die crisis volledig in de cijfers te zien zijn. Reden waarom ING 1 miljard aan kosten probeert te besparen onder meer door internationaal 7.000 van de 125 duizend voltijdsbanen te schrappen, waarvan duizend in Nederland (op een totaal van 28 duizend).

De kostenreductie gaat wat Hommen betreft hand in hand met het ‘back to basics-voornemen’ waar hij vandaag mee kwam. ING moet volgens de nieuwe topman een bank worden die zich richt op de kern van enerzijds sparen en anderzijds met dat spaargeld investeren. Uit de cijfers valt op te maken dat dit voornemen niet het karakter heeft van een revolutie. Bescheidenheid is dit jaar het kernwoord van ING. ‘Als je met de pet in de hand naar de overheid stapt om steun te vragen, dan voel je je nederig’, zei Hommen.

Eerste zorg van ING, zegt Hommen, is de huidige crisis door te komen. Stap twee is het simplificeren van de bank-verzekeraar door te schrappen in de veelheid aan financiële activiteiten. Daarbij sluit Hommen overigens uit dat de verzekeringstak en het bankdeel van ING gescheiden worden. ‘Dat model dood verklaren doen we niet. Op heel veel terreinen werkt de bank binnen ING samen met de verzekeraar van ING.’

Kerntaak
Minister Bos van Financiën riep de banken al op om zich meer op de kerntaak te richten. Daar hoort wat hem betreft ook bij dat er een einde komt aan de betaling van disproportionele bonussen, zowel aan de top van een bank als aan werknemers die namens de bank handelen op de financiële markten. Hommen zei zich niet voor de geest te kunnen halen wat het totaalbedrag aan bonussen is dat ING in de afgelopen jaren heeft uitgegeven. ‘De bonussen voor 2009 zullen veel lager zijn’, zei hij. ‘Maar we hebben de grootte van de bonuspot nog niet bepaald.’

Hommen herhaalde 2 tot 3 miljard euro te willen ophalen door delen van ING af te stoten. Of daarbij ook aan de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct wordt gedacht, daarop wilde hij niet speculeren.

Volgens de topman die eind januari de leiding overnam van een ernstig vermoeide Michel Tilmant zal ING niet nieuw kapitaal op proberen te halen. In oktober kreeg het concern nog een kapitaalinjectie van 10 miljard van de Nederlandse staat om de buffers te versterken wegens de onrust op de financiële markten.

ING (ANP) Beeld
ING (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden