ING vraagt bonussen over 2008 terug

ING wil dat werknemers hun bonussen teruggeven. De bank-verzekeraar vraagt de leiding van het bedrijf hun variabele beloning over 2008 in te leveren.

Verder betaalt ING over 2009 voorlopig geen bonussen uit. ING maakt dit vandaag bekend aan het personeel. In Den Haag is de laatste tijd de ergernis over de bonussen bij banken die overheidssteun ontvangen, enorm toegenomen.

‘Pas als er een nieuw beloningsbeleid is, zullen we variabel belonen’, zegt Hommen. ‘Maar dan alleen als het resultaat van de ING Groep in totaal positief is.’ Dat is begin 2010 bekend. Nu kan het bedrijf als geheel verlies lijden, terwijl bepaalde afdelingen toch extra worden beloond.

Hommen zegt in een gesprek met de Volkskrant dat hij de commotie van de afgelopen dagen over het bonussenbeleid van ING ‘zeer betreurt’. Volgens hem zijn de honderdduizend aandelen die de nieuwe financiële topman Patrick Flynn van ING krijgt, niet als een bonus aan te merken. ‘Hij krijgt een vergoeding voor wat hij bij zijn oude werkgever achterlaat’, aldus Hommen. Ook Flynn krijgt dit jaar geen bonus.

Over 2008 heeft ING 300 miljoen euro aan bonussen betaald aan veertigduizend medewerkers. Volgens Hommen, die de bonussen met tegenzin verstrekt, is het onmogelijk ze allemaal te schrappen. Jan Kalff, voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro, zei gisteren in Buitenhof dat door de staat gesteunde banken naar de rechter kunnen stappen om te proberen de betalingen ongedaan te maken.

Volgens Hommen zit ING in verschillende landen met eigen regelingen. ‘Als we alleen in Nederland actief waren, was het eenvoudiger geweest.’ Ook vreest hij dat het vertrouwen waarop het bankbedrijf is gestoeld, wordt ondermijnd als afspraken met werknemers niet worden nagekomen.

Hommen wordt eind april door de aandeelhouders gekozen tot voorzitter van de raad van bestuur. Volgens hem zijn managers bereid hun bonus over 2008 in te leveren. ‘We vragen daarom aan de top-1.200 om van hun bonus af te zien’, zegt Hommen. Hij heeft geen concrete verwachting over het aantal managers dat aan deze oproep gehoor zal geven.

In april 2010 verwacht hij een nieuw beloningsbeleid voor vrijwel alle werknemers van ING te presenteren. ‘De criteria moeten in grote lijnen overeenkomen met het beloningbeleid van de raad van bestuur. Bij deze opzet doen we een beroep op de vakbonden.’

ING (ANP) Beeld
ING (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden