ING verwerft recht op onderhandelen over overname Barings

ING heeft ABN Amro en andere kooplustige banken vooralsnog afgetroefd in de slag om de Britse zakenbank Barings. Donderdag kreeg de Nederlandse bankverzekeraar het recht om op exclusieve basis te onderhandelen over de overname van de failliete Britse bank....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De bewindvoerders van Barings, drie partners van het advies- en accountantskantoor Ernst & Young, brachten dat gisteren naar buiten. ING is in tegenstelling tot andere banken in principe bereid alle activiteiten, bezittingen en verplichtingen van Barings over te nemen.

De bank ging zondag ten onder door riskante transacties van een handelaar in Singapore. Hij verloor ten minste anderhalf miljard gulden met de handel in derivaten, complexe financiële termijntransacties.

Tot nu toe werd ING in de slag om Barings als absolute outsider aangemerkt. Volgens een betrouwbare bron heeft ING alle concurrenten buitenspel gezet door razendsnel te handelen. Pas gisteren zou de bank op bestuursniveau met de bewindvoerders aan de onderhandelingstafel zijn gaan praten.

ING zou het management en de bewindvoerders van Barings hebben aangeboden de gehele Britse bank te kopen voor het symbolische bedrag van één pond sterling plus de overname van de verplichtingen. Met het symbolische bod zou ING de schulden van Barings willen wegstrepen tegen de bezittingen van de bank. Een woordvoerder van ING sprak gisteren tegen dat er al een bod op tafel ligt.

Gisteren maakten de effectenbeurzen van Tokyo en Osaka bekend dat de noodlottige posities die de handelaar van Barings had ingenomen, zijn afgedekt. Dat betekent dat de verliezen van de bank niet verder kunnen oplopen. De definitieve hoogte van de strop kon gisteren nog niet worden aangegeven.

Nick Leeson, de 28-jarige handelaar die met zijn riskante transacties verantwoordelijk is voor de ondergang van Barings, werd gistermorgen op het vliegveld van Frankfurt aangehouden. Hij was op doorreis naar Londen. De autoriteiten van Singapore hebben om zijn uitlevering gevraagd. Leeson werkte voor Barings in Singapore. Vandaag wordt hij aan de Duitse rechter-commissaris voorgeleid. Die zal beslissen of Leeson wordt uitgeleverd.

Minister Zalm van Financiën heeft gisteren gezegd bezorgd te zijn 'dat een persoon zomaar een bank ten gronde kan richten'. Zalm heeft het idee dat de regelgeving in Nederland beter is, maar wil die toch laten doorlichten door De Nederlandsche Bank.

Zie ook pagina 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.