ING-topman: Azië-crisis is op terugtocht

Deze zomer leken de banken nog in paniek. De Azië-crisis had de hele wereld in zijn greep. Banken moesten enorme voorzieningen treffen....

FERRY HAAN; PETER DE WAARD

DE ECONOMIE in de westerse wereld blijft groeien: niet alleen volgend jaar maar ook in 2000. Er is geen reden voor paniek. Het dieptepunt van de Aziëcrisis is achter de rug. Deze geruststelling komt van ING-bestuurder Cees Maas.

Turkije, Roemenië en Colombia zijn de risicolanden die nog besmet kunnen raken met het crisisvirus. 'Turkije is een belangrijke economie. Het land ligt strategisch. Maar een crisis in Turkije zal niet de hele wereld meetrekken.' Belangrijker is dat Azië, Rusland en Latijns-Amerika het moeilijkste achter de rug hebben.

'Uiteraard kent Azië ook volgend jaar nog een negatieve groei. Maar het dieptepunt is bereikt', aldus Maas. Hij verwacht niet dat grote nieuwe problemen kunnen ontstaan, ook niet in China of Japan. 'De Chinese overheid controleert haar eigen financiële markten volledig en Japan bevindt zich al zes à zeven jaar in een crisis. Die is niet voorbij, maar wordt ook niet erger.'

De conclusie is goed nieuws voor de ING Groep waar Maas sinds 1992 werkt. Nog in september moest ING de verwachte winstgroei voor 1998 ineens halveren. ING Barings, de Britse zakenbank die in 1995 werd overgenomen, leed wereldwijd grote verliezen. Het verlies liep in het derde kwartaal dit jaar zelfs op

tot 330 miljoen gulden. ING maakte schoon schip en ontsloeg 1200 van de 10 duizend Barings-werknemers.

Andere banken werden nog harder getroffen. De crises in Azië en en Rusland leidden tot enorme verliezen op de handelsportefeuilles met effecten. Daarnaast bleken vele debiteuren dubieus te zijn. Banken moesten afschrijven op leningen.

Maas schat het totale crisis-verlies voor de westerse banken op 40 miljard gulden. Aandeelhouders leden aanvankelijk een verlies van 700 miljard gulden, maar de aandelenkoersen van de banken zijn ondertussen weer flink aangetrokken. 'Een teken dat de crisisverliezen eenmalig waren', aldus de bankier.

Toch waren de banken in september en oktober de weg kwijt. Maas stelt dat niemand op dat moment wist wanneer de bodem op de financiële markten bereikt zou worden. 'Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten', luidt het beursgezegde. En dat is precies wat de meeste banken noodgedwongen moesten doen.

Nu het ergste leed geleden is, ziet Maas weer lichtpuntjes. In Nederland zal de economische groei in 1999 2 á 2,5 procent bedragen. 'Precies op het lange termijn gemiddelde', aldus de bankier.

Maas verheugt zich vooral op de komst van de euro. Over twee weken is het zover en hij denkt dat 'de gevolgen van de euro voor de gemiddelde Nederlander veel groter zullen zijn dan wij ons nu kunnen voorstellen'.

Maas verwacht van de nieuwe munt een grote vernieuwingsimpuls op allerlei financiële producten. Zo gaan alle aandelenbeurzen in euroland op 1 januari volledig 'om', zodat in feite onmiddellijk één aandelenmarkt ontstaat in euroland.'Voor de belegger zal een wereld open gaan', aldus Maas.

Ferry Haan Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden