ING stort zich op de Spaanse pensioenen

ING aast op 25 miljard gulden pensioengeld in Spanje. Spaanse bedrijven met een eigen pensioenfonds moeten deze reserves binnenkort overdragen aan een verzekeraar of pensioenfonds....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

ING heeft voor het toekomstige beheer van deze pensioenfondsen een nieuw bedrijf in Spanje opgericht. Dit heeft de bankverzekeraar vrijdag bekendgemaakt. De Spaanse markt is volgens ING door de nieuwe pensioenwet aantrekkelijk.

Naast de pensioenmarkt is de komst van de EMU volgens de bankverzekeraar in Spanje voordelig voor de verkoop van verzekeringen. De Economische en Monetaire Unie eist van de deelnemende landen beperking van het overheidstekort. Om hieraan te voldoen beperken zij de sociale voorzieningen. Dit wordt versterkt door de vergrijzing van de bevolking. De beperking van de sociale zekerheid biedt kansen aan commerciële bedrijven. Die bieden vervangende of aanvullende verzekeringen aan.

ING speelt hierop in. Het nieuwe bedrijf in Spanje biedt naast het beheer van pensioengeld en de uitvoering van pensioenregelingen ook een heel scala van werknemersregelingen aan, de zogenoemde employee benefits.

Het gaat dan naast pensioenregelingen om aanvullende verzekeringen in de sociale zekerheid zoals arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Zo verkoopt verzekeringsdochter Nationale Nederlanden in Nederland een breed pakket aan WAO-gat-verzekeringen, WAO-verzekeringen voor hogere inkomens en, aan werkgevers, ziektewetverzekeringen. In Spanje gaat ING deze verzekeringen nu ook aanbieden.

ING verkoopt al verzekeringen in Spanje onder de naam Nationale Nederlanden. Op de particuliere markt heeft Nationale Nederlanden als grootste buitenlandse verzekeraar een marktaandeel van 5 procent. De nieuwe activiteiten zullen ook onder de naam Nationale Nederlanden aan de man gebracht worden.

In Spanje gaat ING de markt net zoals in Nederland bestoken via assurantie-tussenpersonen en via eigen employee benefits-adviseurs. Ook wil ING Internet inzetten om met werkgevers contact te leggen.

ING beschouwt het exporteren van het Nederlandse employee benefits-concept als speerpunt in het Europees beleid.

De bankverzekeraar meldt dat het in Nederland de grootste leverancier van deze werknemersregelingen is. Zo zou ING 30 procent van de pensioenmarkt in handen hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden