Nieuws

ING profiteert van gratis geld uit Frankfurt, maar sluit meer negatieve rentes niet uit

ING heeft afgelopen kwartaal 1 miljard euro winst geboekt. Dat is een stijging van 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de grootste bank van Nederland flink te lijden had onder de coronacrisis.

Eerder maakte het concern bekend de helft van alle vestigingen in Nederland te sluiten en 440 voltijdbanen te schrappen. Beeld Getty
Eerder maakte het concern bekend de helft van alle vestigingen in Nederland te sluiten en 440 voltijdbanen te schrappen.Beeld Getty

Het herstel van de nettowinst is voor een belangrijk deel te danken aan de stimulerende maatregelen van overheden en centrale banken in de coronacrisis. Doordat in Nederland en andere landen veel minder bedrijven failliet gaan dan verwacht, kan ING een kleinere stroppenpot aanhouden. Het gaat om 223 miljoen euro. Een jaar geleden moest er nog het drievoudige bedrag opzij gezet worden voor eventuele wanbetalers. Wel zegt de bank rekening te houden met ‘mogelijke na-ijleffecten’.

Gratis leningen

ING profiteert ook van gratis leningen uit Frankfurt. De Europese Centrale Bank (ECB) biedt de banken extreem gunstige, langlopende financiering aan. Gebruiken financiële instellingen die op hun beurt om kredieten te verstrekken aan ondernemers en huishoudens, dan krijgen ze tot 1 procent rente cadeau. Dit leverde ING een voordeel van bijna een kwart miljard euro op. Tot halverwege 2022 verwacht de bank hier nog eens 75 miljoen euro per kwartaal aan te verdienen.

Daarnaast bespeurt het financiële concern in met name Duitsland en België een toename van de vraag naar beleggingsproducten. ‘In Nederland zien we dat particuliere klanten, vergeleken met andere landen, wat minder geneigd zijn om te beleggen’, stelde CEO Steven van Rijswijk donderdagochtend in een toelichting.

Negatieve rente

Ondanks de winstsprong blijft ING snijden in de eigen organisatie. Het concern maakte eerder al bekend de helft van alle vestigingen in Nederland te sluiten. In plaats daarvan komen extra servicepunten. De bank schrapt 440 voltijdbanen. Deze zouden overbodig zijn geworden door de versnelde digitalisering als gevolg van de coronacrisis.

Een andere manier om de kosten te beperken, is negatieve rente. Vanaf 1 juli gaat ING die rekenen voor tegoeden vanaf een ton. Klanten betalen dan dus voor hun spaargeld, in plaats van dat ze er iets voor terug krijgen. Desondanks bleven de particuliere euro’s ook in de eerste drie maanden van dit jaar toestromen: een plus van 4,8 miljard.

Banken moeten tegenwoordig een vergoeding betalen over het overtollige spaargeld dat ze bij de ECB stallen. Of daarom ook kleinere spaarders, met minder dan een ton op hun rekening, binnenkort te maken krijgen met wat critici een ‘spaarboete’ noemen, kan topman Van Rijswijk niet zeggen. ‘Uiteindelijk heeft elke dienst een prijs. Als de klant een kluis koopt om zijn geld in te stoppen, kost dat ook geld.’

Tegelijkertijd zegt Van Rijswijk er begrip voor te hebben dat klanten een buffer moeten aanhouden, bijvoorbeeld voor als de koelkast stuk gaat. Hij wijst er wel op dat dat bedrag volgens budgetvoorlichtingsinstituut Nibud veel lager ligt dan een ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden