ING peurt winstje uit tweede kwartaal

Bank-verzekeraar ING heeft in het tweede kwartaal weer winst geboekt, na drie kwartalen van forse verliezen.

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

De winst van 71 miljoen euro dankt ING aan forse kostenbesparingen enerzijds en hogere rentemarges anderzijds. Het concern presenteerde woensdag zijn halfjaarcijfers.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het resultaat. Ze hadden op meer winst gerekend en deden het AEX-aandeel in de verkoop. ING stond tegen het middaguur op een verlies van bijna 5 procent.

Rente

De bank-verzekeraar klom uit de rode cijfers dankzij een verbetering van het renteresultaat met 19,4 procent. De spaarrentes zijn in het tweede kwartaal hard gedaald, wat ING en andere banken veel kosten bespaart. Daarnaast verdiende ING in het tweede kwartaal meer aan leningen aan bedrijven, door daarop hogere rentetarieven te bedingen. Sinds het begin van de recessie hebben de banken hun rentetarieven flink opgekrikt met risico- en liquiditeitsopslagen.

Aan de kostenkant heeft ING baat gehad bij een harde sanering van het personeelsbestand. De bank-verzekeraar had zich ten doel gesteld dit jaar 7000 arbeidsplaatsen te schrappen. Dat doel is halverwege het jaar al voorbijgestreefd: ING heeft binnen zes maanden al 8219 werknemers van de loonlijst verwijderd.

Onroerend goed

Het resultaat werd negatief beïnvloed doordat ING in het tweede kwartaal 584 miljoen euro moest afschrijven op investeringen in onroerend goed. De vastgoedprijzen zijn door de recessie fors gekelderd. ING incasseerde ook een verlies van 323 miljoen euro op de portefeuille Amerikaanse Alt-A hypotheken. Het aantal wanbetalers in deze portefeuille neemt volgens ING nog steeds toe; al ruim eenvijfde van de hypotheekhouders in deze portefeuille heeft een betalingsachterstand van minimaal twee maanden.

Vanwege de nog altijd magere resultaten keert ING dit jaar geen dividend uit op gewone aandelen.

De bank-verzekeraar heeft twee keer voor miljarden euro’s financiële bijstand gekregen van de Nederlandse staat. De tweede hulpactie van minister Bos verliep via een ingenieuze boekhoudkundige constructie. De Nederlandse staat stelde zich garant voor 80 procent van het risico op bovengenoemde Alt A-hypotheken, in ruil voor de opbrengsten van die portefeuille, dus de hypotheekbetalingen. De Nederlandse staat betaalde indirect 21,6 miljard euro voor het Alt A-hypotheekpakket. Gezien het hoge aantal wanbetalingen op deze portefeuille, zou Bos wel eens een kat in de zak kunnen hebben gekocht.

'Gematst'

De Europese Commissie vermoedt dat Bos de hypotheekportefeuille bewust te hoog heeft getaxeerd, waardoor ING is ‘gematst’ en er dus sprake was van ongeoorloofde staatssteun. De Europese Commissie heeft slechts voorwaardelijke goedkeuring gegeven aan de constructie. ING meldt in zijn kwartaalrapport dat veel afhangt van de definitieve toestemming van de Commissie. Als die uitblijft, kan dit een grote impact hebben op de toekomst van ING.

Logo van ING (ANP) Beeld
Logo van ING (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden