ING neemt risico

DE WAARDE van een bank valt niet af te lezen aan de pracht van het hoofdkantoor, maar wordt bepaald door de werknemers, de cliënten en de reputatie....

Maar het risico is bewust genomen. Na de fusie van verzekeraar Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank behoort ING tot een van de grootste financiële conglomeraten van Europa. In Londen, het belangrijkste financiële centrum van Europa, stelde de bank echter nauwelijks iets voor. Het faillissement van Barings was een buitenkansje.

Met de overname heeft ING in één klap een toonaangevende positie in de haute finance veroverd. ING is in Londen nu zelfs een aanzienlijk grotere marktpartij dan concurrent ABN Amro, die drie jaar geleden de effectenbank Hoare Govett overnam. Hoare Govett telde echter maar vierhonderd werknemers en mist het prestige en de uitstraling van Barings.

Met Barings kan ING bij grote internationale fusies, overnames, emissies en andere financiële transacties de huidige monopolist op de Nederlandse markt, ABN Amro, het vuur na aan de schenen te leggen. ABN Amro vindt dit niet leuk. Niet voor niets deed deze bank zaterdag een wanhoopspoging om de overname van Barings door ING te voorkomen.

ING koestert de nieuwe aanwinst als een Rolls Royce die nu in het rijtje Volkswagens van de bank moet gaan meerijden. Ook al heeft handelaar Nick Leeson de Rolls bijna total loss gereden.

Door snel te handelen heeft ING de voorwaarden voor een spectaculair herstel gecreëerd. Daarnaast krijgen crediteuren en cliënten, ondanks het faillissement, al hun geld terug, waardoor het vertrouwen in Barings behouden kan blijven. ING heeft ook het personeel gepaaid. De riante bonussen die in de wereld van het zakenbankieren tot de belangrijkste arbeidsvoorwaarden behoren, worden volledig uitbetaald.

Barings dankte zijn prestige ook aan het feit dat het grootste deel van de winst voor goede doelen was bestemd. ING heeft getracht dat imago op te houden. De bank laat grootaandeelhouder Barings Foundation een erfenis van tien miljoen pond na.

Op het eerste gezicht heeft ING een goede slag geslagen. Maar er zit een addertje onder het gras. De naam Barings zal door de affaire nog maandenlang besmet blijven. Leeson zal duidelijkheid moeten geven. Was er sprake van een samenzwering? Welke toezichthouders hebben gefaald? Hoe groot is de uiteindelijke schade? Vragen die vooralsnog een smet werpen op een in andere opzichten goede deal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.