Nieuws

ING mocht rekening van Viruswaarheid ondanks dubieuze lening niet blokkeren

De ING heeft in februari ten onrechte de rekening van Viruswaarheid en voorman Willem Engel geblokkeerd en moet deze zo snel mogelijk vrijgeven. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding. In de verdediging deed ING een opvallende onthulling: Engel zou 50.000 euro aan donatiegeld voor Viruswaarheid hebben gebruikt voor een lening voor een lap grond op Fuerteventura, Spanje.

Dylan van Bekkum
Willem Engel komt aan bij het Paleis van Justitie voor de civiele zaak bij het Gerechtshof van Stichting Viruswaarheid tegen de Nederlandse staat over het Covid-19 vaccinatiebeleid.  Beeld ANP
Willem Engel komt aan bij het Paleis van Justitie voor de civiele zaak bij het Gerechtshof van Stichting Viruswaarheid tegen de Nederlandse staat over het Covid-19 vaccinatiebeleid.Beeld ANP

De rechter oordeelde maandag in een kort geding echter dat deze gang van zaken geen goede reden was voor de ING om de rekening van Viruswaarheid te blokkeren. De ING moet de rekening nu vrijgeven, op een dwangsom van 5000 euro per dag.

Voordat Willem Engel zich ontpopte tot bekendste hekelaar van het coronabeleid en verspreider van complottheorieën over het coronavirus, zette de dansleraar zich onder meer in voor het stimuleren van onder meer de Latijnse partnerdans. Daartoe richtte hij stichting Dancamundo op. Hij wilde bijvoorbeeld dansreizen naar het buitenland organiseren. Die stichting kwam nooit van de grond. Toen hij voor zijn coronaprotest veel donaties binnenkreeg en de activiteiten van Dancamundo helemaal stil kwamen te liggen, zette hij de zakelijke rekening van Dancamundo vorig jaar zomer om in de rekening van Viruswaarheid.

De ING vroeg Engel in de zomer van vorig jaar om aanvullende informatie over de financiering van Viruswaarheid. De bank wilde witwassen en financiering van terrorisme voorkomen. Toen openheid vanuit Engel volgens de bank uitbleef, blokkeerde de bank de rekening van zijn stichting.

De belangrijkste aanleiding voor argwaan bij ING, zo blijkt uit het kort geding van maandag, was het bedrag van 50.000 euro dat Engel eind juli 2020 uit de zakelijke rekening van Viruswaarheid haalde. Het bedrag werd uitgeleend voor de aanschaf van een stuk grond op het Spaanse Canarische Eiland Fuerteventura. Het bedrag voor die lening stort Engel uiteindelijk op 30 december vorig jaar terug. Engel weigerde echter openheid van zaken te geven over de lening, beweert ING.

Engel hekelt tegenover De Volkskrant de bewijsvoering van de ING. ‘Het klopt niet. Er wordt nu gedaan alsof ik met mijn handen in de pot heb gegraaid, maar het gaat om een betalingsverplichting die ik in 2019 ben aangegaan.’ In 2019 kocht Engel als privépersoon een stuk grond op Fuerteventura, een aankoop die niets met Dancamundo te maken had. Vorig jaar zomer moest hij voor die aanschaf 50.000 euro betalen, geld dat hij niet direct op kon hoesten.

Nadat de ING volgens Engel andere vormen van kredietverlening blokkeerde, besloot hij geld te lenen uit het donatiepotje van Viruswaarheid. Daar werden donateurs niet van op de hoogte gesteld. ‘De communicatie verdient niet de schoonheidsprijs’, geeft Engel ook toe. Toch vindt hij niet dat hij het geld van donateurs heeft misbruikt. ‘Op het moment dat ik heel hard moet werken om aan die betalingsverplichting te voldoen, kan ik mij niet inzetten voor de stichting. Dus Viruswaarheid was hier wel degelijk bij gebaat.’

Hoewel de rechter vraagtekens stelt bij handelswijze van Engel, zijn er geen concrete aanwijzingen voor witwassen en ander crimineel gedrag. ING moet de rekening van Viruswaarheid daarom per direct vrijgeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden