ING lijdt onder Waals onderonsje in haute finance

De verovering van de Belgische markt dreigt voor ING een illusie te worden. Steeds weer weten de gevestigde financiële belangen in België de Nederlandse moloch te weren....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Ook de greep naar de 1800 postkantoren van De Postcheque is mislukt. De raad van bestuur van de Belgische Post heeft gekozen voor de Generale Bank en Royal Belge als strategische partners.

Met hulp van deze vertrouwde Belgische instellingen zal het postkantorennet worden omgebouwd tot een volwaardig distributiekanaal voor bank- en verzekeringsprodukten.

Jammer maar helaas, reageerde ING in Amsterdam. Het afketsen van de begeerde samenwerking wordt 'niet dramatisch' genoemd. Want zo belangrijk is die Belgische Postcheque ook weer niet. Het ging per slot van rekening maar om een samenwerking, en niet om een overname.

Maar ING moet zich onderhand wel beginnen af te vragen of ze ooit nog wel vaste voet aan de grond zal krijgen in België. Want opnieuw heeft de Belgische haute finance de ambities van de 'Hollanders' in de kiem gesmoord. Daardoor moet ING nog steeds genoegen nemen met de aanwezigheid van slechts twee kleine verzekeringsdochters in België: De Vaderlandsche en RVS.

In 1992 mislukte het overnamebod op de Bank Brussel Lambert, de tweede bank van België, na een maandenlange strijd met de controlerende aandeelhouders: Groep Brussel Lambert en de verzekeraars Royale Belge en UAP. De Franstalige kongsi (GBL en UAP controleren Royale Belge) werd geleid door de Waalse financier Albert Frère.

ING viel vervolgens ook uit de boot toen BBL haar partners koos voor de verkoop van verzekeringen via de bankkantoren. En in de race om De Postcheque geeft Frère via Royale Belge het Nederlandse concern opnieuw het nakijken.

In de Vlaamse media wordt met het nodige taalchauvinisme geconcludeerd dat de Hollanders het onderspit hebben moeten delven tegen de Franstalige overmacht in de Belgische zakenwereld. Want behalve Royale Belge wordt ook de Generale Bank partner van De Postcheque.

De G-bank, zoals de Generale Bank kortweg genoemd wordt, is een filiaal van de machtige Generale Maatschappij, die sinds de overval van de Italiaan Carlo de Benedetti in 1988 wordt gecontroleerd door de Franse Compagnie de Suez.

Zo hebben de twee grootste holdings van België, Generale Maatschappij en GBL, opnieuw het pleit gewonnen. Terwijl nota bene het bod van ING bij een onafhankelijke evaluatie als verreweg het beste uit de bus was gekomen. Maar de Nederlanders zouden 'te agressief' zijn bevonden, en de raad van bestuur vreesde de 'cultuurverschillen'.

Wanneer hebben we dat meer gehoord? De samenwerking tussen Generale Bank en Amro Bank flopte destijds ook op mentaliteitsverschillen. De KLM werd buiten Sabena gehouden omdat de Waalse politici geen Nederlandse overheersing duldden. Kort geleden moest de Nederlander Bessel Kok bij Belgacom het veld ruimen, na een machtsconflict met de Franstalige bestuursvoorzitter dat ook op politiek niveau werd uitgevochten.

'De beslissing van De Post om haar loketten open te stellen voor produkten van de Generale Bank en Royale Belge is een zoveelste overwinning voor het Frans-Belgische establishment', fulmineerde de Vlaams-nationalistische oppositiepartij Volksunie gisteren.

Het gevecht om de macht tussen Vlamingen en Walen wordt al jaren uitgevochten. Het ene deel van België gaat liever met Nederlanders in zee, het andere deel verkiest Fransen. Die communautaire voorkeuren spelen voortdurend een rol bij beslissingen in de politiek èn het bedrijfsleven.

Die balans slaat wisselend in een van de richtingen door. En telkens schreeuwen of de Vlamingen of de Walen moord en brand. ING heeft slechts de pech dat de financiële zakenwereld in België vooral een Franstalig onderonsje is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden