ING gansenbordt

Een bank die vooral géén leningen verstrekt, dat is iets bijzonders. Mendes Gans is zo'n bank. Bedrijven bankieren daar niet omdat er geld te krijgen is, maar vanwege de snelle en efficiënte manier waarop de bank openstaande rekeningen tegen elkaar wegstreept....

HARKO VAN DEN HENDE

Van onze verslaggever

Harko van den Hende

AMSTERDAM

In een van de schaarse interviews die Mendes Gans' president-directeur Roeland van Poll gaf omschreef hij vorig jaar zijn core business als volgt: 'Stel dat een Nederlandse dochter een vordering heeft op de Amerikaanse vestiging van de multinational, die op zijn beurt weer geld tegoed heeft van een Duits bedrijf, dat in het krijt staat bij de Nederlandse moeder. Dan netten we de saldo's en brengen zo de geldstromen terug met gemiddeld 60 procent.'

Maar daarmee had Van Poll nog maar het halve verhaal verteld. Want behalve het interne betalingsverkeer van grote multinationals regelen, verzorgt de bank ook het cash management van een concern. Heeft de Franse dochter geld over en de Duitse juist geld tekort, dan zorgt de bank met haar cross border cash pooling ervoor dat de overschotten en tekorten in één grote pot komen. Dat kan enorm in de kosten schelen, want anders zou het Duitse bedrijf duur moeten lenen en het Franse het overtollige geld slechts tegen een magere rente kunnen wegzetten.

En het wordt nog mooier. Want de bank koppelt de netting en de pooling aan elkaar en levert ook nog bijpassende informatie voor het management, waardoor een multinational voortdurend op de hoogte is van de geldstromen binnen het concern of van de valutarisico's die worden gelopen en op basis van deze informatie ook weer kan handelen.

Mendes Gans is in de jaren zestig naar deze lucratieve uithoek van de bancaire markt gemanoevreerd door Dow Chemical. Dit Amerikaanse chemieconcern wilde de oversteek naar Europa maken en net als thuis greep op de eigen kasstromen houden. Maar geen enkele Europese bank bleek daartoe in staat. Mendes Gans ook niet direct, maar was willig genoeg om te leren.

In de afgelopen dertig jaar heeft de bank zich opgewerkt tot een van de marktleiders op dit hoekje van de markt, samen met bijvoorbeeld de Amerikaanse bancaire gigant CitiBank.

Het is een activiteit die, met een kleine hapering eind jaren tachtig, een gestaag stijgende winst oplevert die inmiddels zo'n tien miljoen gulden bedraagt. Geld dat ook wordt verdiend met het beheren van vermogens van welgestelde families en het verzorgen van de administratie van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Zoals het een bank betaamt laat ook Mendes Gans niets los over het aantal klanten of de dagelijkse stroom transacties.

Dow schakelde dertig jaar geleden niet alleen Mendes Gans in, maar nam ook een belang in de bank. De status van grootaandeelhouder moet het chemieconcern delen met Philips en het Amerikaanse Manufacturers Hanover. Maar daar komt binnenkort waarschijnlijk een einde aan, want Dow is in gesprek met ING Bank over overname van het belang van 29 procent.

Niet bekend

De laatste koers op de beurs lag net onder de zevenduizend gulden, wat overigens nog ver onder het hoogste punt van ruim tienduizend gulden ligt. Bij een prijs van zevenduizend gulden komt de prijs die ING moet betalen op 45 miljoen uit.

ING laat in het midden of zij uit is op de meerderheid van de aandelen. 'Dat is momenteel niet aan de orde', zei een woordvoerder gisteren. Directeur Nieuwenhuizen vreest niet voor de onafhankelijkheid van zijn bank. Een van de zes doelstellingen van het beleid van de bank, die elk jaar in het jaarverslag staan afgedrukt, is ook onafhankelijk blijven.

Tot 1993 had de bank het over het 'behoud van de onafhankelijke positie en zelfstandigheid van de bank'. Dat veranderde in 'het behoud van de eigen identiteit'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden