ING-excuses vallen niet overal in goede aarde

FRANK VAN ALPHEN

AMSTERDAM - ING loopt nog steeds spitsroeden vanwege de teruggedraaide bonussen. Dit weekeinde zette een excuusbrief gericht aan vermogende klanten kwaad bloed bij minder rijke rekeninghouders.

ING stuurde het afgelopen weekeinde een brief aan ruim 300 duizend zakelijke klanten en particuliere rekeninghouders die meer van 75 duizend euro op spaar- en beleggingsrekeningen hebben staan. 'Dat zijn met name particulieren die een persoonlijke adviseur hebben bij ING', aldus een ING-woordvoerder.

Die klanten ontvingen een brief van hun adviseur samen met de brief van bestuursvoorzitter Jan Hommen die 22 maart als opiniestuk in de Volkskrant stond. In dit schrijven legt Hommen uit dat hij en zijn twee medebestuurders hun bonus van bijna 100 procent van hun vaste salaris schielijk zullen terugstorten. De vele negatieve reacties op de variabele beloning had de ING-top niet verwacht.

De excuusbrief rakelt dit onbehagen opnieuw op. De site van De Telegraaf oogstte bijna negenhonderd voornamelijk negatieve reacties. 'Gewone trouwe klanten tellen blijkbaar niet mee', is de teneur.

Ook op Twitter luchten boze ING-klanten hun hart. 'Ziezo een rekening geopend bij Triodos Bank. Kan ik ING vaarwel zeggen. Na 25 jaar. Jammer, maar eigen schuld', twittert Melvin Lin. De Vereniging Cliënten van Financiële Instellingen stelt dat ING 96 procent van de klanten niet serieus neemt.

Sommige klanten vragen zich af waarom ze geen persoonlijke brief hebben ontvangen. 'Ik heb meer dan 75 duizend euro bij ING staan', meldt een lezer uit Utrecht. 'Toch heb ik geen brief gekregen.' ING laat in een reactie weten dat klanten met veel geld op hun betaalrekening niet worden gezien als klanten met een adviesrelatie. Die krijgen dus geen brief.

ING, die in Nederland bijna 9 miljoen rekeninghouders heeft, vindt dat de klanten voldoende zijn geïnformeerd. 'De brief van Hommen staat sinds vorige week dinsdag op onze site', zegt de ING-woordvoerder. 'Die bezoeken de meeste klanten dagelijks.'

De ING heeft belooft geen bonussen meer te betalen aan de top zolang de bank-verzekeraar de staatssteun nog niet heeft terugbetaald. ING heeft de helft van de 10 miljard euro overheidssteun al terugbetaald. Volgende maand wil ING de volgende 2 miljard euro terugstorten in de staatskas.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden