ING blijft systeembank, maar behoort tot de minst belangrijke

ING blijft behoren tot de mondiale 'systeembanken' die belangrijk zijn voor het wereldwijde financiële systeem. De Nederlandse bank is wel ingedeeld in de lichtste klasse, waardoor het 'slechts' 1 procent extra aan kapitaalbuffers moet gaan aanhouden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een bijgewerkte lijst die de Financial Stability Board vrijdag heeft gepubliceerd. Deze FSB coördineert de hervorming van het internationale bankentoezicht. De organisatie heeft 28 systeembanken op een rijtje gezet. Dat zijn financiële instellingen die zo groot en vertakt zijn dat hun eventuele faillissement tot problemen kan leiden in het wereldwijde financiële systeem. Ze worden daarom extra in de gaten gehouden.

ING behoort dus tot die zogeheten mondiaal belangrijke 'G-SIB's', maar dan wel tot het minst belangrijke deel ervan. Die positie in de lichtste klasse deelt de bank met onder andere de Bank of China, de Franse banken Crédit Agricole en Société Générale, het Spaanse Santander, het Amerikaanse Wells Fargo en de Britse Standard Chartered, die afgelopen zomer nog onder vuur lag wegens witwassen en zakendoen met Iran.

ING zal alleen maar blij zijn dat het is ingedeeld in de minst belangrijke klasse van de vijf. Dat scheelt extra buffers en meer toezicht op de activiteiten. ING moet nu 1 procent extra aan kapitaalbuffers gaan aanleggen om ongelukken te voorkomen, boven op de verscherpte kapitaaleisen die de komende jaren al gaan gelden voor de banken. Bij ING komt de verhouding tussen vermogen en uitstaande verplichtingen dus 1 procentpunt hoger te liggen.

Een klasse hoger is dat 1,5 procent, waarmee Goldman Sachs, de Bank of America, Credit Suisse, UBS en Morgan Stanley te maken krijgen. Nog een stapje hoger moeten Barclays en BNP Paribas 2 procent extra opzij leggen. Voor Citigroup, Deutsche Bank, HSBC en JP Morgan Chase is het zelfs 2,5 procent. De zwaarste klasse van mondiale systeembanken is op de bijgewerkte lijst leeg gebleven.

De FSB stelde de lijst van systeembanken vorig jaar voor het eerst op en werkt die elk jaar in november bij. Door meer en betere informatie vielen dit jaar drie banken van de lijst af en kwamen er twee bij, meldt de organisatie. De definitieve lijst wordt naar verwachting opgemaakt in 2014, waarna de extra kapitaaleisen in 2016 van kracht worden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden