ING blijft somber over huizenmarkt

ING krijgt steeds meer last van de problemen op de Nederlandse huizenmarkt. Het aantal hypotheken met (grote) betalingsachterstanden neemt steeds sneller toe. De bank verwacht dan ook een forse stijging van de verliezen op hypotheken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - ING maakte woensdag als eerste Nederlandse bank de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van 2013 bekend. Daar springt onder meer uit dat ING somberder is geworden over de Nederlandse woningmarkt. De bank-verzekeraar zette in het eerste kwartaal 82 miljoen euro opzij om verliezen op de Nederlandse hypotheekportefeuille op te vangen, een veel hoger bedrag dan in eerdere kwartalen. ING verwacht ook in de rest van 2013 hoge voorzieningen op Nederlandse hypotheken te moeten nemen.

In de eerste drie maanden heeft ING 37 miljoen euro afgeschreven op Nederlandse hypotheken. Als dat tempo de rest van het jaar gelijk blijft, lijdt de bank 148 miljoen euro verlies op zijn Nederlandse hypotheken. Dat is ruim 27 procent meer dan in 2012.

Het percentage hypotheken met een betalingsachterstand stijgt gestaag en ligt bij ING nu op 1,5 procent. Een jaar eerder was dat nog 1,1 procent. Bij 60 procent van de probleemhypotheken is de betalingsachterstand meer dan drie maanden.

De verliezen op hypotheken stijgen niet alleen doordat het aantal wanbetalers stijgt, maar ook doordat de waarde van het onderpand (de woning) steeds vaker de hypotheek niet volledig dekt. Omdat de huizenprijzen blijven dalen, komen steeds meer ING-hypotheken 'onder water' te staan. De gemiddelde loan-to-value (de verhouding tussen de hypotheek en de verkoopwaarde van de woning) is tussen 2008 en 2013 gestegen van 73 naar 90 procent. De (gedwongen) verkoop van de woning levert daarom vaker een verlies op voor ING dan voorheen.

De bank-verzekeraar verwacht dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen dalen omdat het kabinet de hypotheekrenteaftrek voor starters heeft beperkt. Dat starters nu verplicht zijn hun hypotheek meteen af te lossen, maakt huizen voor hen minder betaalbaar. Dat zal de prijzen verder onder druk zetten, verwacht de bank.

In omvang groeit de Nederlandse hypotheekportefeuille van ING nauwelijks meer. In het eerste kwartaal bedroeg die groei 100 miljoen euro op een totaal van 143,7 miljard. Omdat de rentemarge nog steeds verbetert, verdient ING steeds meer aan de hypotheken zonder betalingsproblemen. In het kwartaalrapport staat dat de winstmarge ook is verbeterd dankzij de lagere spaarrente. ING heeft die in het eerste kwartaal met 0,3 procentpunt verlaagd. Nu de bank zijn spaarders aanzienlijk minder rente betaalt, zijn de financieringskosten van de hypotheekportefeuille gedaald.

Over het geheel genomen heeft ING het - vooral dankzij de verbeterde rentemarges - in het eerste kwartaal een stuk beter gedaan. De nettowinst is 800 miljoen euro. Dat is 38 procent hoger dan in het vierde kwartaal 2012 en 66 procent meer dan een jaar geleden.

De sterk verbeterde winst brengt een beursgang van ING Verzekeringen Eurazië een stuk dichterbij. ING kondigde eergisteren aan deze verzekeringsdivisie, waarvan Nationale Nederlanden de hoofdmoot vormt, volgend jaar naar de beurs te willen brengen. Dat is een jaar eerder dan de Europese Commissie heeft geëist. Om de beursgang mogelijk te maken moet ING nog 5 miljard euro aan het eigen vermogen toevoegen. Bestuursvoorzitter Jan Hommen hoopt dat geld bij elkaar te krijgen door winstinhoudingen en de verdere verkoop van bedrijfsonderdelen, waaronder het resterende belang in ING US (dat vorige week in de VS naar de beurs ging onder de naam Voya).

ING zou ook graag zien dat de Nederlandse staat zijn 80-procentsbelang in ING's Amerikaanse hypotheekportefeuille verkoopt. De bank-verzekeraar wil de staatssteun zo snel mogelijk beëindigd zien, omdat ING daarna meer handelingsvrijheid heeft (onder meer om weer bonussen aan het personeel uit te keren, wat sinds 2012 wettelijk verboden is voor banken met staatssteun). Dankzij het herstel op de Amerikaanse woningmarkt is de waarde van deze hypotheekportefeuille flink gestegen. Als de staat nu zou verkopen, maakt de schatkist 500 miljoen euro winst op de verleende staatssteun, zei Hommen woensdag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden