ING Bank opent rekeningen ook ongevraagd

Kafka is in bankenland nooit ver weg. Zo probeert de heer B. te Amsterdam al maandenlang af te komen van een privérekening die ING Bank ongevraagd - en dus zonder zijn toestemming - op naam van B....

EINDREDACTIE: WILCO DEKKER EN JAN MEEUS; BIJDRAGEN: HARRY VAN GELDER; GIJS HERDERSCHEÊ en BEN VAN RAAIJ

Postbank-klant B. wilde ooit wat aandelen ING kopen. Omdat de Postbank daarin op dat moment nog niet kon handelen, werd hij verwezen naar ING Bank. Die koppelde het effectendepot aan zijn girorekening. Vorig jaar kreeg B. evenwel een onduidelijke mailing waarin ING Bank hem voorstelde vanwege zijn effectendepot een privérekening te openen bij ING Bank. B. legde de brief terzijde.

Begin dit jaar bleek ING evenwel eigenmachtig op zijn naam een rekening te hebben geopend. Daarop prijkte tot zijn verbazing bovendien een debetsaldo van 287,80 gulden aan effectenbewaar- en administratieloon over 1999, kosten die tot dan werden afgeboekt van zijn Postbank-rekening.

Dat nam meneer B. niet. Hij vroeg direct telefonisch om opheldering, en sommeerde, toen dat niet hielp, ING Bank schriftelijk om de ongewenste rekening onmiddellijk op te heffen en in een moeite door zijn effectendepot maar meteen over te boeken naar zijn andere effectendepot bij de Postbank.

Het plaatselijke ING-filiaal deed verschillende pogingen om de zaak op te lossen. Tot dusver zonder succes, want de effecten afdeling van ING werkt niet mee. 'Ik moet daartoe een speciaal verzoek indienen', zegt B. verbolgen. 'En dat is onzin. Zij moeten iets rechtzetten.'

Meneer B. voelt zich aangetast in zijn 'autonomie als consument'. 'Cliënten die ze niet willen, sarren ze weg. Mij overkomt het tegenovergestelde. Dit is natuurlijk buitengewoon klantonvriendelijk', aldus B.

ING stelt: 'Ons beleid is nu dat een effectendepot gekoppeld moet zijn aan een rekening bij ING. Toen meneer B. op onze mailing niet reageerde, is toch een rekening geopend, uit pragmatische overwegingen van klantvriendelijkheid. Want zonder rekening had meneer B. desgewenst niet kunnen handelen met zijn effecten. Maar juridisch is het inderdaad niet juist', zegt de woordvoerder.

B. laat echter weten dat hij helemaal niet wil handelen via ING Bank: 'In dit geval is de Postbank goedkoper. Nu maar afwachten of ze ook klantvriendelijker zijn.'

Intussen heeft B. alweer een nieuw rekeningafschrift van ING Bank binnen. Het debetsaldo op de rekening is verhoogd, met 1,03 gulden rente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden