ING Bank European Small Caps Fund

Beleggers houden niet meer van small caps. Kleine bedrijven zijn sinds enkele jaren de verschoppelingen van de beurs: onopvallend, ondergewaardeerd en amper verhandeld....

Van onze verslaggever

De ondernemers achter de kleine fondsen hebben daardoor weinig profijt van hun beursnotering. De lage vraag en dito koers van hun aandelen, maakt het onmogelijk om geld op te halen. Onder het nieuwe handelssysteem van Euronext worden hun aandelen slechts twee keer per dag geveild, meestal zonder resultaat.

Veel ondernemers hebben daarom genoeg van Euronext. Dit jaar keerde al 28 bedrijven de beurs de rug toe. Euronext ziet de exodus met lede ogen aan. De teruggang van het aantal bedrijven betekent inkomstenderving. De beurs ondernam daarom dinsdag een laatste poging om het de kleintjes naar de zin te maken. Twee zogeheten marktsegmenten - NextPrime en NextEconomy - moeten gaan fungeren als een soort eredivisie voor het kleingrut.

De verwachting is dat de belegger weer meer aandacht krijgt voor de Small Caps. Als deze opzet slaagt, dan is dat goed nieuws voor de kleinefondsen beleggers, zoals het ING Bank European Small Caps Fund. Dit fonds probeert door actief te beleggen in kleine bedrijven de small cap-graadmeter van zakenbank HSBC te verslaan.

Duidelijk is dat een steuntje in de rug voor de small caps geen kwaad kan. Het ING fonds staat dit jaar op een verlies van ruim 30 procent. Ter vergelijk: de indices voor grote en middelgrote fondsen, de AEX en de Midkap staan op een verlies van 23 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden