Lezersbrieven

Informeer bewoners in besloten kring

De ingezonden brieven van  maandag 26 oktober.

Informatie-avond in Steenbergen over de opvang van asielzoekers, 21 oktober. Beeld Robert Vos / ANP
Informatie-avond in Steenbergen over de opvang van asielzoekers, 21 oktober.Beeld Robert Vos / ANP

Brief van de dag

Ik vraag mij in alle gemoede af waarom bestuurders het gewoon blijven doen. Het organiseren van massale informatieavonden.

Zo'n uitnodiging hiervoor heeft bijna masochistische trekjes. Vooraf krijgen de bestuurders al een lawine aan verwensingen naar hun hoofd. Ze worden voor rotte vis uitgemaakt en zelfs bedreigd. En als de informatieavond eenmaal daar is, zitten diezelfde schreeuwlelijken op de voorste rij en overstemmen bewoners.

De monden van de bewoners, die hun zorgen hebben over wat op hen afkomt en met vragen zitten, blijven gesloten. Geïntimideerd door diezelfde schreeuwlelijken die de show stelen voor de camera's en bij het NOS Journaal, RTL Nieuws, Hart van Nederland en De Wereld Draait Door de publicitaire vloer krijgen.

Ik sta versteld als ik burgemeester Vos van Steenbergen op Radio 1 hoor zeggen dat hij de indruk had dat niet alle mensen die daar de informatieavond verstoorden, uit zijn gemeente kwamen. Dus bestuurders, als jullie dan toch zo nodig een informatieavond willen houden, vraag bij binnenkomst om ieders ID-pas. Wie niet uit de gemeente komt, stuur je gewoon weg. En wie wel, registreert zich. Dan is in elk geval bekend wie er schreeuwt.

Het kan ook anders. Het informeren van je bewoners. Buurtgesprekken bijvoorbeeld, te beginnen met de direct omwonenden.

Op uitnodiging. Niet massaal dus, maar in kleinere kring. Met ruimte om inwoners hun zorgen en twijfels te laten uiten en vragen te stellen. Waar zij antwoorden krijgen die ze kunnen verstaan en informatie die misschien nieuw licht laat schijnen op hoe zij over de vluchtelingenstroom denken. Ruimte voor emotie, hoor en wederhoor, dialoog. De essentiële waarden van het in gesprek gaan.

Erik Visser, Van Luyken Communicatie Adviseurs, Haarlem

Spook van Delft 1

Geweldig, die strip over 'Het spook van Delft' (Sir Edmund, 24 oktober)! Spannend geschreven door Martijn van Calmthout en met veel suspense getekend door Erik Kriek.

Wel een optimistisch duo, hoor: 'in stripvorm, zodat u het ook begrijpt'. Ik snap nog steeds geen hout van quantummechanica. Maar één ding wordt me wél duidelijk: waartoe gedreven topnatuurkundigen in staat zijn. Hopelijk worden zij niet, zoals scheidingstechnologe Maaike Kroon (Volkskrant, 30 september), door die Hollandse wetenschapsbureaucratie en -zuinigheid naar het buitenland verjaagd.

Wouter Lucassen, Den Haag

Spook van Delft 2

Indrukwekkend, 'Het Spook van Delft',over het wetenschappelijk bewijs dat de deeltjes waaruit alles is opgebouwd, rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. Ze werken samen als één lichaam.

De onderzoekers bieden zo inzicht in de goddelijke eenheid waar we deel van uitmaken. Je kunt het duizend keer zeggen (We're one, but we're not the same, zingt U2-zanger Bono in One).

Je kunt het belijden in kerken, je kunt het in alle talen ontkennen. Maar nu is het wetenschappelijk bewezen. Mooi, hoopvol, ontroerend.

Jan Dobbe, Leiden

Kirchner niet de eerste

Marjolein van de Water beweert (Ten eerste, 24 oktober) dat Cristina Kirchner in 2007 'de eerste vrouwelijk president van Argentinië werd'.

Dit is onjuist. Immers, in 1974 werd Maria Estela Martinez Perón ('Isabelita'), vicepresident van Argentinië en weduwe van Juan Perón, als president van het land geïnstalleerd. Dat zij twee jaar later door een putsch is afgezet doet er niet toe.

Aguinaldo Lyra

Malevitsj en Mondriaan

'Malevitsj is belangrijk voor mij, maar ik houd van Mondriaan', zegt Edmund de Waal in de rubriek 'Onze gids'.

Dat lijkt me klare taal. Waarom dan toch een afbeelding met een werk van eerstgenoemde?

Ik denk vanwege dat leuke tasje...

Everdien Hoek, Amsterdam

Wagendorp over Dibi

Bert Wagendorp prees de moed van Tofik Dibi om uit de kast te komen. Maar de manier waarop Dibi dat doet is volgens Wagendorp niet effectief. 'Zinloos'noemt hij het. Dibi kan strengelovigen beter in hun sop laten gaarkoken.

Uit recent onderzoek van Movisie blijkt echter dat het inspelen op empathische gevoelens effectief kan zijn om negatieve oordelen te verminderen.

Door zijn ervaringen te delen, worden mensen uitgenodigd zich in te leven in de moeilijke situatie waarin hij verkeert. Vast niet iedereen zal daardoor van mening veranderen. Maar het valt vooral te hopen dat veel strenggelovige moslims het boek van Dibi lezen.

Zo zal hij toch vast een steentje bijdragen aan het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit onder moslims.

Saskia Keuzenkamp, Amsterdam

Cruijff en roken

Het valt te prijzen dat longartsen de relatie tussen roken en longkanker blijven benadrukken. Helaas is de ziekte van Cruijff precies het verkeerde voorbeeld.

Hij is langer dan 20 jaar geleden gestopt en daarmee al geruime tijd uit de gevarenzone. Dat hij toch longkanker heeft gekregen is dramatisch, maar ook gewoon domme pech.

De kans is zelfs niet uit te sluiten dat een en ander contraproductief werkt.

Waarom stoppen als je zelfs na 20 jaar nog longkanker krijgt? Verstokte rokers hebben immers maar weinig argumenten nodig om door te blijven roken.

Ik spreek als ex-roker uit eigen ervaring...

Reynier Pronk , Heemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden