Informatiestop in onderzoek naar verdwenen Vlaamse meisjes

Het gerecht van Neufchâteau heeft gisteren een tijdelijke informatiestop afgekondigd in het belang van het onderzoek naar de verdwenen Limburgse meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De procureur gaf gisteren zelf voedsel aan de hoop op een snelle opsporing van het tweetal. Ondanks de informatiestop riep hij halverwege de dag dat hij een belangrijke fax had ontvangen en mogelijk binnen tien minuten met nieuws zou komen. Maar vervolgens bleef het stil. In Hasselt werden ook de ouders van An en Eefje, die vorig jaar augustus in Oostende werden ontvoerd, in tergende onzekerheid gehouden. Zij werden soms telefonisch geïnformeerd door het parket.

Rond het gerechtsgebouw van Neufchâteau, vanwaaruit het onderzoek naar de verdwenen meisjes wordt gecoördineerd, gonsde het gisteren van de geruchten. Zo zouden de meisjes zijn gesignaleerd in bordelen in Tsjechië, Spanje, Duitsland en Nederland.

De Belgische justitie heeft gisteren een speciale telefoonlijn geopend voor tips. Maar tot gisteravond laat werd nog geen vooruitgang gemeld in het onderzoek. Het gerecht bekijkt ook in hoeverre Dutroux iets te maken heeft gehad met de verdwijning van enkele andere meisjes in het verleden.

Tot dusver zijn vier verdachten in verzekerde bewaring gesteld. Hoofdverdachte Marc Dutroux (38) en zijn kompaan Michel Lelièvre (20), die enkele ontvoeringen pleegde voor Dutroux, hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Michelle Martin (36), vriendin en moeder van zijn drie kinderen, ontkent echter enige betrokkenheid bij de misdrijven. Vastgoedmakelaar Jean-Michel Nihoul (54) zit ook vast, maar hij heeft slechts bekend contacten te hebben gehad met Dutroux.

De ex-vrouw van Nihoul en de Griekse 'klusjesman' van Dutroux zijn bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Naar verluidt zouden speurders gisteren huiszoeking hebben verricht bij een nieuwe verdachte, de partner van de ex-vrouw van de Brusselse makelaar Nihoul.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden