'Informatie spoorlijnen deugde niet'

De Tweede Kamer is onvolledig en niet tijdig geïnformeerd over de financiële risico's bij de Betuwelijn en de Hogesnelheidslijn. De kans is groot dat aanleg van de spoorlijnen nog eens bijna 500 miljoen euro duurder uitpakt....

Van onze verslaggevers Ferry Haan Sanne ten Hoove

Dit concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Risicoreservering HSL-Zuid en Betuweroute, dat vandaag wordt gepubliceerd. De Rekenkamer vindt dat de Tweede Kamer vanwege het achterhouden van informatie de twee mega-projecten niet goed kan controleren. De ministers hebben de kosten van de projecten niet goed in de hand gehouden, stelt ze ook.

De Tweede Kamer beslist aan de hand van het rapport of er een parlementair onderzoek dan wel een enquête (het zwaarste controlemiddel van de Kamer) naar de Betuwelijn en de HSL moet komen. Een enquête zou dan het handelen van de ministers Maij-Weggen (CDA), Jorritsma (VVD), Netelenbos (PvdA) en De Boer (LPF) bekijken. Voor een onderzoek bestaat al een meerderheid.

Minister De Boer maakte eind vorig jaar bekend dat een aantal spoorprojecten fors duurder uitviel. Hij zette bijna 1 miljard opzij voor tegenvallers. Later meldde hij dat het ging om overschrijdingen van de Betuwelijn en de HSL. De Boer had dit direct moeten vertellen, vindt de Rekenkamer.

Bovendien twijfelt de Rekenkamer of de kostenoverschrijding van 1 miljard onvermijdelijk was. Nu blijkt dat De Boer het bedrag erg laag inschatte. De kans dat de tegenvaller oploopt tot 1,4 miljard euro is groot. Van 800 miljoen euro is zeker dat die wordt uitgegeven, blijkt uit het rapport.

De Rekenkamer zegt ook dat opeenvolgende ministers van Verkeer in periodieke rapportages de Kamer 'niet altijd volledig en evenmin steeds tijdig' informeerden over de financiële risico's bij de Betuwelijn. Ex-minister Netelenbos bestreed onlangs in de Volkskrant dat de Kamer verkeerd was geïnformeerd.

Minister Peijs van Verkeer erkent in haar officiële, ook vandaag te verschijnen, reactie op het raport, dat de informatie over de tegenvaller van 1 miljard summier is geweest. Het was volgens haar van groot belang dat de bouwwereld geen lucht zou krijgen van het beschikbare extra geld voor de Betuwelijn en de HSL, omdat bouwbedrijven dan hogere kosten zouden declareren. De Tweede Kamer is volgens de minister tijdig vertrouwelijk geïnformeerd.

De Rekenkamer stelt dat de minister voortaan beter moet beargumenteren waarom dit soort informatie vertrouwelijk is. Een betere inschatting van financiële risico's leidt waarschijnlijk tot hogere budgetten voor de projecten, erkent de Rekenkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden