Informatie over jihadverdachten was via Google te vinden

Door een lek bij de politie is gevoelige informatie over rechercheonderzoeken naar jihadverdachten en criminele organisaties op straat beland. Een systeembeheerder had de gegevens op een onbeveiligde privéwebsite van een familielid gezet, waarna ze via een zoekopdracht met Google waren te vinden.

Beeld anp

Dit heeft de politie woensdag bevestigd, nadat NRC Handelsblad de zaak naar buiten had gebracht

De politie en het Openbaar Ministerie bekijken of het lek gevolgen heeft voor lopende onderzoeken. Het is niet bekend hoelang de informatie online heeft gestaan en door wie die allemaal is bekeken. In de nacht van maandag op dinsdag kreeg de politie een melding dat de gegevens op de privésite stonden. Dinsdag zijn de documenten van de website verwijderd.

Volgens Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, betekent dat niet dat de informatie niet langer toegankelijk is. 'De bron is verwijderd, maar ik ga ervan uit dat ergens op het internet kopieën bestaan. Dat zou voor de politie een nachtmerrie zijn, want dan komen die mogelijk in handen van criminele organisaties.'

Op de onbeveiligde site stonden onder meer observatieverslagen van potentiële Syriëgangers en documenten over moordzaken en overvallen. Ook waren namen, foto's en woonadressen van tientallen verdachten te bekijken, evenals de auto's waarin ze reden en de plaatsen waar ze samenkwamen.

'Zorgwekkend'

Een deel van die informatie kwam van de Criminele Inlichtingen Eenheid, een geheime afdeling van de politie. Telefoonnummers van rechercheurs en officieren stonden eveneens op de site.

De politie meldt dat de systeembeheerder de informatie tijdens werkzaamheden op de privésite had gezet. De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek begonnen en de medewerker is op non-actief gesteld. Het is niet duidelijk waarom de medewerker de documenten op de website zette en of hij de informatie opzettelijk heeft willen lekken.

Privacy-jurist Ot van Daalen, oprichter van Bits of Freedom, vindt het 'zorgwekkend' dat dit heeft kunnen gebeuren. 'Ik kan begrijpen dat iemand een keer per ongeluk op een vreemde link klikt, waardoor de Chinese veiligheidsdienst toegang tot het netwerk krijgt. Maar dat iemand vertrouwelijke informatie op een site zet die niet van de politie is, dat is zo ongelooflijk knullig.' Toch verbaast het hem niet. 'De overheid denkt veel te lichtzinnig over de beveiliging van persoonsgegevens.'

Volgens hoogleraar computerbeveiliging Jacobs heeft de politie een moeizame reputatie op het gebied van ict. 'Zo wordt een aangifte die in de ene regio wordt opgenomen niet automatisch doorgegeven aan andere regio's. De afdeling vtsPN, die over de computersystemen gaat, heeft intern ook een bijnaam: vertragen, tijdrekken en saboteren bij de Politie Nederland. Dat is een teken. Als de ict strak georganiseerd is, gebeurt dit soort dingen minder snel.'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt het 'ernstig dat dit is gebeurd'. Hij benadrukt dat gevoelige informatie van de politie niet op straat mag komen. 'Er dient dan ook alles in het werk gesteld te worden om dit te voorkomen. Dit moeten we tot de bodem uitzoeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden