Informatie op schema ondanks protesten

den haag Ondanks protest van enkele CDA-leden, blijven de onderhandelaars vol goede moed over de vorming van een rechts minderheidskabinet....

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Zaterdag praatte informateur Ivo Opstelten koningin Beatrix bij. Hij is ‘optimistisch’ over de onderhandelingen die in ‘goede sfeer’ en ‘constructief’ verlopen. Hij hield vast aan zijn vermoeden dat de coalitiebesprekingen drie weken duren. Tot die tijd geldt ‘radiostilte’.

Vorige week (de eerste week van de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV) is op veel deelonderwerpen onderhandeld tussen de Kamerleden van de drie partijen. Er zijn nog geen onoverkomelijke problemen gesignaleerd, zeggen betrokkenen. Met de toevoeging dat de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV ‘nog geen gelopen race’ is.

Afgelopen dagen ontstond steeds meer onrust bij het CDA. Enkele prominenten begonnen een manifest dat bezwaar maakt tegen samenwerking met de PVV. Ondertussen zijn andere leden een petitie tegen dat manifest begonnen. Zij willen onderhandelingen over een minderheidskabinet.

Bij de VVD blijft het relatief rustig. Al zei oud-minister Pieter Winsemius vrijdagavond bij NOVA dat ook zijn partij goed moet nadenken over samenwerken met de PVV. Hijzelf ziet liever dat zijn partij met de PvdA en het CDA zou praten. Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeven ziet ‘principiële’ bezwaren in het samenwerken met de PVV, zei hij zondag in het radioprogramma Kruispunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden