Informateurs: Paars-plus gevallen over 'enkele miljarden'

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks waren het tot dinsdag niet eens over de invulling van ‘enkele miljarden’ aan bezuinigingen. De informateurs die werkten aan paars-plus, hebben mogelijkheden aangedragen om de verschillen te overbruggen, maar VVD en PvdA geloofden daar niet meer in.

Dat hebben de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) woensdag geschreven in hun eindverslag over de onderhandelingen over paars-plus.

Bezuinigingen

Het verschil van mening tussen partijen betrof ‘enkele miljarden’ over ‘mogelijke overeenstemming op deelterreinen en een bezuinigingsopgave met zicht op begrotingsevenwicht in 2015’, zo schrijven de informateurs.

Rosenthal en Wallage schrijven dat in hun opdracht besloten lag dat de duur van het onderzoek beperkt moest blijven. D66 en GroenLinks zagen nog perspectief om een resultaat te bereiken, maar VVD en PvdA niet. Hierdoor stelden de informateurs vast dat ‘een spoedige totstandkoming’ van paars-plus ‘niet mogelijk is gebleken’.

Lastenverzwaring

De VVD wilde bezuinigingen van minstens 18 miljard euro zonder lastenverzwaring. Daarbij moest de hypotheekrenteaftrek ongemoeid blijven en mocht er geen kilometerheffing komen. Dergelijke bezuinigingen waren voor D66 en GroenLinks onder bepaalde voorwaarden bespreekbaar. D66 wilde onder meer aanpassingen op de woningmarkt en arbeidsmarkt, GroenLinks pleitte onder andere voor de verduurzaming van de economie en een evenwichtig inkomensbeleid.

De PvdA ‘was bereid mee te denken’ over de bezuinigingsopgave maar benadrukte ‘een evenwichtig inkomensbeleid en maatschappelijk draagvlak’. Door het onoverbrugbare verschil van enkele miljarden was ‘voortzetting van ons onderzoek’ uiteindelijk ‘zinvol noch geboden’, aldus de informateurs.

PvdA-leider Job Cohen noemde de lastenverzwaring, de hypotheekrenteaftrek en de kilometerheffing donderdag de 'piketpaaltjes van de VVD'.

Niet door tijdgebrek

In een toelichting op het rapport zeiden de informateurs dat ook als er meer tijd beschikbaar was geweest, de VVD en de PvdA geen ruimte meer zagen om te komen tot een kabinet met D66 en GroenLinks. .

Ze hadden de onderhandelaars de vraag naar meer tijd dinsdag voorgelegd nadat ze nog enkele voorstellen hadden gedaan om eruit te komen. ‘Als je meer tijd nodig hebt, moeten ze dat allen een goed idee vinden’, aldus Rosenthal.

Hoe nu verder

De informateurs doen in het rapport geen uitspraken over hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie. Ook tijdens een persconferentie vrijdagmiddag lieten de heren daar niets over los. Maar volgens Rosenthal zitten we wel nog steeds 'met een moeilijke situatie in ons land'.

Wallage en Rosenthal onderzochten de afgelopen weken in opdracht van de Koningin of er een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks mogelijk is.

Lees hier het verslag van de informateurs:

]]>

De informateurs Rosenthal en Wallage arriveren woensdag op Paleis Noordeinde. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden