Informateur ontvangt maandag CDA, PvdA en CU

DEN HAAG (ANP) - Informateur Rein Jan Hoekstra ontvangt maandag de fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie). Zijn woordvoerder heeft dat vrijdag gezegd.

Naar verwachting zal Hoekstra later op de dag of dinsdag zijn eindverslag aan de koningin aanbieden. Hij zal haar dan adviseren een of meer informateurs te benoemen die de onderhandelingen over een regeerakkoord tussen deze drie partijen kunnen leiden.

Hoekstra kreeg drie weken terug de opdracht van de koningin om te onderzoeken welke partijen het beste met elkaar kunnen gaan onderhandelen over een stabiele meerderheidsregering. Aanvankelijk zette hij in op een coalitie van CDA, PvdA en SP. Maar afgelopen maandag viel de SP af, omdat de afstand met het CDA te groot bleek.

GroenLinks

Na een consultatie met alle fractieleiders onderzocht Hoekstra vervolgens de mogelijkheid CDA-PvdA-ChristenUnie. Woensdag sprak hij met Bos, vrijdag met Rouvoet en Balkenende. De twee laatsten hebben openlijk verklaard een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie te willen. Bos had liever GroenLinks als derde partner naast CDA en PvdA, die samen net geen meerderheid hebben. Maar fractieleider Femke Halsema van GroenLinks toonde geen belangstelling. Bos heeft geen blokkade opgeworpen tegen de ChristenUnie.

Maandag ontmoeten de fractieleiders van CDA, PvdA en ChristenUnie elkaar voor het eerst in hun hoedanigheid van beoogde coalitiepartners bij Hoekstra. Als dat gesprek goed verloopt, zal de informateur zijn eindverslag snel op papier kunnen zetten. Mogelijk begint hij daar dit weekend al aan, zodat hij de fractievoorzitters maandag delen ervan kan voorleggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden