Informateur onderzoekt 'verlegenheidskabinet'

DEN HAAG Informateur Uri Rosenthal onderzoekt vandaag de mogelijkheden voor een ‘breed middenkabinet’ met vijf partijen: VVD, CDA, PvdA , GroenLinks en D66....

Van onze verslaggevers Jan Hoedeman en Ron Meerhof

Na de voorlopige mislukking van een rechtse coalitie en ‘Paars-plus’ was het PvdA-leider Job Cohen die deze mogelijkheid woensdagochtend opperde, tijdens het gesprek met Rosenthal over de mogelijkheden van een ‘middenkabinet’ van VVD, CDA en PvdA. Daarin zag Cohen niets. Als het dan breed zou moeten, zei hij tegen Rosenthal, dan zou dat meteen met GroenLinks en D66 erbij moeten zijn. Anders zou de samenstelling te eenzijdig rechts uitvallen.

Na zijn gesprek met de informateur herhaalde Cohen zijn suggestie tegenover de verzamelde pers. GroenLinks en D66 reageerden verbaasd en afwijzend. Ze zeiden de vorming van een normaal meerderheidskabinet te prefereren en vinden dat die mogelijkheden nog lang niet voldoende zijn onderzocht.

‘Ontijdig’, aldus GroenLinks-leidster Halsema over de suggestie van Cohen. Zij is met Alexander Pechtold van mening dat eerst gewone meerderheidskabinetten over rechts of links besproken moeten worden, voordat een nationaal kabinet aan de orde is. Pechtold noemde het idee van Cohen ‘een verlegenheidskabinet’.

Halverwege de woensdagmiddag zei ook Cohen zo’n kabinet ‘nu niet realiseerbaar’ te achten. Toch maakte Rosenthal diezelfde middag bekend dat de uitnodigingen naar Halsema en D66-leider Alexander Pechtold de deur uit waren. Ze worden donderdagochtend verwacht om de optie, die ze al hebben uitgesloten, toch te bespreken met de informateur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden