NieuwsProvinciale verkiezingen

Informateur Hermans-Vloedbeld moet drie maanden na de verkiezingen nieuw college Zuid-Holland gaan vormen

De zoektocht naar een nieuw college begint weer van voor af aan in het Zuid-Hollandse provinciehuis. Namens de VVD gaat Jon Hermans-Vloedbeld aan de slag als informateur. Ze volgt VVD-coryfee Hans Wiegel op. 

Jon Hermans-Vloedbeld. Beeld ANP

Wiegel werd door winnaar Forum voor Democratie aangesteld als informateur maar het lukte hem niet om een provinciebestuur te vormen. Hermans-Vloedbeld is op dit moment waarnemend burgemeester van de gemeente Noordwijk. Daarvoor was ze burgemeester van Almelo, Ouderkerk en Ridderkerk. De ervaren bestuurder wordt in haar verkenning bijgestaan door Sjoerd Vollebregt. De voorzitter van de Economic Development Board Drechtsteden – een strategische samenwerking van onder meer Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht – treedt aan als co-informateur.

Tot vorige week leken de gesprekken tussen Forum, VVD en het CDA de goede kant op te gaan. Voor een meerderheid was een vierde partij nodig, maar die bleek moeilijk te vinden. Toen de onderhandelingen leken uit te lopen op een minderheidscollege, stapten de christendemocraten op. Het door Wiegel voorgestelde college deed volgens de partij geen recht aan de verkiezingsuitslag.

Terug bij af

In Zuid-Holland zijn ze sindsdien weer terug bij af. Informateur Hermans-Vloedbeld moet bijna drie maanden na de verkiezingen een bestuur van de grond af opbouwen. De (in)formatie procedure duurde overigens in alle provincies langer dan voorheen. Dat heeft onder meer te maken met de versplintering in de provinciale politiek. Om een meerderheidsbestuur te vormen moeten meer partijen samenwerken en dat kost onderhandelingstijd.

Ook de plotselinge opkomst van nieuwkomer Forum leidde tot vertraging van de onderhandelingen. Het gebrek aan ervaring en een provinciaal partijprogramma maakte dat de partij tijdens de onderhandelingen aan de kant kwam te staan.

Geen machtsverschuiving

Inmiddels zijn in negen van de twaalf provincies colleges gepresenteerd. Ondanks de winst van nieuwkomer Forum en flinke winst voor oppositiepartij GroenLinks is er geen sprake van een machtsverschuiving in de provincie. In veel provinciale colleges blijft het overgrote deel van het vorige college overeind.

Forum – dat de grootste werd in Zuid-Holland – lijkt met de nieuwe poging definitief buiten het bestuur te vallen. Hetzelfde gebeurde in Noord-Holland en Flevoland, waar de partij ook de meeste stemmen kreeg. Alleen in Limburg levert de partij een gedeputeerde. Omdat een meerderheid voor een bestuur daar ontbreekt, gaat een extraparlementair college de provincie leiden.

In de provinciehuizen blijft de politieke verandering uit, hoe komt dat? 

Ondanks de winst van Forum voor Democratie en de versplintering van de provinciale politiek na de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen vormen vrijwel overal vertrouwde partijen de nieuwe collegebesturen. Waarom blijft de politieke verandering in de provincie uit? Een verklaring in drie trends

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden