Inflatiecijfers in Amerika iets hoger dan voorspeld

De fondsen die aan de beurzen in New York staan genoteerd, kelderden woensdag opnieuw als gevolg van bezorgdheid over de economie....

Beleggers reageerden teleurgesteld op de renteverlaging door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Het beleidscomité van de Fed maakte dinsdag duidelijk dat ze het inflatiegevaar nog steeds geringer acht dan het risico van aanhoudende stagnering van de economische groei. Daarom werd het belangrijkste rentetarief voor de derde keer dit jaar verlaagd met 0,5 procentpunt.

Dat de banken lieten doorschemeren dat er meer verlagingen in het vat zitten, liet beleggers koud.

Aan het begin van de handelsdag hadden de toonaangevende indexen Dow Jones en Nasdaq beide nog op een bescheiden winst gestaan, maar na het nieuws van de Fed ging het mis. Het verlies van de schermenbeurs Nasdaq liep op met 1,5 procent tot 1829,77 punten en de Dow-Jonesindex sloot 2,4 procent lager op 9489 punten. Daarmee is deze index weer terug op het niveau van maart 1999.

Ook de inflatiecijfers die woensdag werden gepresenteerd, droegen aan de koersdalingen bij. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in februari met 0,3 procent gestegen, in plaats van met de verwachte 0,2 procent. Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel was er eveneens sprake van een stijging met 0,3 procent. Analisten hadden in beide gevallen een lagere inflatie verwacht, van maximaal 0,2 procent.

De index van de producentenprijzen voor februari, die afgelopen vrijdag werd gepubliceerd, liet een gunstiger beeld zien - toen was de stijging slechts 0,1 procent. Zonder de prijzen van energie en voedsel ging de index zelfs omlaag met 0,3 procent.

Die groter dan verwachte stijging verkleint in theorie de kans op meer renteverlagingen.

De verslechtering van het beursklimaat heeft zijn weerslag op de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse zakenbanken. Ook die presenteerden gisteren cijfers die lager zijn dan analisten hadden voorspeld. De zakenbank Morgan Stanley Dean Witter heeft in het eind februari afgelopen eerste kwartaal van het boekjaar een daling van de nettowinst geboekt: met ruim 30 procent van 1,54 miljard dollar tot 1,07 miljard dollar. Analisten hadden een winstdaling van maximaal 26 procent verwacht.

Concurrent Goldman Sachs rapporteerde eerder een winstdaling van 13 procent over dezelfde periode, waar de prognoses een minder slecht cijfer van 11 procent lieten zien.

De banken wagen zich niet aan een voorspelling van hun winstcijfers voor heel 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden