nieuws

Inflatie VS explodeert, sterkste stijging sinds 2009

In de VS zijn de prijzen de laatste maanden geëxplodeerd. In april stegen prijzen met 0,8 procent, waardoor de Amerikaanse inflatie op jaarbasis uitkwam op 4,2 procent. Tot nu toe heeft de Fed, de Amerikaanse centrale bank, telkens gezegd de rente niet voor 2024 te verhogen. Maar analisten denken dat de Fed toch eerder in actie zal moeten komen als dit zo voortduurt.

Boodschappen zijn voor Amerikanen in April 0,8 procent duurder geworden. Beeld AP
Boodschappen zijn voor Amerikanen in April 0,8 procent duurder geworden.Beeld AP

Op voorhand hadden analisten rekening gehouden met een inflatie van 0,2 procent in april. Dat is 0,8 procent geworden. Voor de kerninflatie was 0,3 procent voorzien. Dat is 0,9 procent. Dit is het hoogste inflatiecijfer sinds september 2009. De kerninflatie (zonder energie- en voedselprijzen) is zelfs niet meer zo hoog geweest sinds 1981.

Vooral tweedehandsauto’s werden in april duurder. De prijzen daarvan stegen met 10 procent. Nieuwe auto's werden 0,5 procent duurder. Ook vakanties werden flink duurder: 0,9 procent. De prijzen voor grondstoffen stegen met 1,1 procent. Voedingsmiddelen werden 0,4 procent duurder en energie daalde in prijs.

James Knightley, hoofdeconoom van ING, denkt dat in mei de inflatie verder zal oplopen tot 4,5 procent op jaarbasis. Maar in het derde kwartaal zal de inflatiedruk afnemen. ‘De Fed denkt dat de inflatie uiteindelijk weer stabiliseert rond de 2 procent’. De huidige inflatie is een tijdelijk verschijnsel, waardoor het rentewapen niet hoeft te worden ingezet.

De gestegen prijzen voor grondstoffen en halffabrikaten zijn de belangrijkste oorzaak. Maar de hoge inflatie wordt ook veroorzaakt door het stimuleringsprogramma van president Biden. Het aanbod kan de vraag niet bijbenen, waardoor druk op de prijzen ontstaat. Daarnaast zijn veel ouders gedwongen thuis te blijven omdat kinderen niet naar school kunnen. Daardoor dreigen ook tekorten op de arbeidsmarkten.

De Dow, de aandelenindex op de beurs van New York, daalde woensdag met 200 punten of een 0,5 procent. Een stijgende rente maakt aandelen minder aantrekkelijk. Ook de obligatiekoersen gingen omlaag. De dollar werd daarentegen duurder ten opzichte van de euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden