nieuws

Inflatie stijgt naar 8 procent na maanden daling, vooral door hogere voedselprijzen

De inflatie was in februari 8 procent, net hoger dan de 7,6 procent in januari. Voor het eerst sinds september is de inflatie hoger dan de maand ervoor. De energieprijzen dalen, maar de dagelijkse boodschappen werden wederom duurder ten opzichte van een jaar eerder.

Serena Frijters
Boodschappen zijn flink duurder geworden Beeld Arie Kievit
Boodschappen zijn flink duurder gewordenBeeld Arie Kievit

Inflatie in Nederland

De energieprijzen, vorig jaar een grote aanjager van de inflatie, hebben nu een dempend effect. Stroom, gas en brandstof is gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. De prijsstijgingen zitten vooral in de dagelijkse boodschappen. Voedsel is de afgelopen tijd flink duurder geworden, daar noteerde het CBS in februari een prijsstijging van 15,1 procent ten opzichte van vorig jaar, opnieuw hoger dan de 14,5 procent in januari.

Niet alle prijzen stijgen even snel. In de onderstaande grafiek ziet u de energieprijzen en voedselprijzen vergeleken met de inflatiecijfers voor alle consumentenproducten samen.

De inflatie van energieprijzen wordt berekend op basis van nieuwe contracten. In juni 2023 zal het CBS een nieuwe methode introduceren om de stijging van de energieprijzen te meten.

Afgelopen jaar toen de prijzen van nieuwe energiecontracten de pan uit rezen had een berekening waarin ook bestaande energiecontracten mee worden genomen wel 6 procentpunt verschil kunnen maken in de inflatiecijfers. Nu de energieprijzen dalen, en nieuwe contracten geregeld voordeliger zijn dan bestaande, zou de nieuwe methode juist voor hogere inflatiecijfers zorgen. Het CBS kiest voor een introductie in juni 2023 in de hoop dat er op dat moment weinig verschil zit in de uitkomst van beide methodes.

De brandstofprijzen worden door velen met argusogen in de gaten gehouden. Vanwege het dure tanken heeft het kabinet begin april 2022 de accijns op benzine en diesel tijdelijk verlaagd. Deze accijnsverlaging geldt in ieder geval tot eind juni 2023, daarna gaan de tarieven weer omhoog.

Internationaal

In Europees verband wordt de inflatie ook berekend, daar komt de Nederlandse inflatie uit op 8,9 procent in februari, ook een lichte stijging ten opzichte van de 8,4 procent in januari. De zogeheten geharmoniseerde prijsindex van de Europese Unie valt voor Nederland hoger uit dan de consumentenprijsindex. Het grootste verschil: de kosten voor het wonen in een eigen woning worden in de Europese cijfers niet meegenomen.

Ook in andere landen stijgen de prijzen, maar de verschillen tussen EU-landen zijn groot.

Hieronder ziet u de laatst bekende inflatiecijfers voor EU-landen. Van sommige landen zijn de gegevens minder actueel dan de Nederlandse.

Lonen

De lonen stijgen ook, maar kunnen de geldontwaarding momenteel niet bijhouden. Dit betekent dat veel Nederlanders nu minder te besteden hebben dan enkele maanden geleden. In februari waren de cao-lonen gemiddeld 4,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden