Inflatie naar 0,8 procent: laagste niveau in vier jaar

De inflatie is in maart gedaald naar het laagste niveau in bijna vier jaar. Vooral de prijsontwikkeling van tabak, kleding en paspoorten drukt de inflatie. De consumentenprijzen lagen in maart gemiddeld 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. In februari was dat nog 1,1 procent.

AMSTERDAM - De inflatie is voor de derde achtereenvolgende maand met 0,3 procent gedaald, maar dat wil niet zeggen dat die trend doorzet, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de cijfers donderdag heeft bekendgemaakt. 'Het gaat nu vooral om eenmalige effecten.'


Zo is de accijnsverhoging op tabak van vorig jaar inmiddels uitgewerkt. Waren sigaretten in maart 2,6 procent duurder dan een jaar geleden, in februari was de prijsstijging op jaarbasis nog 8,6 procent. Kleding was goedkoper dan een jaar eerder, net als voeding en alcoholvrije dranken. Identiteitsbewijzen zijn wel duurder geworden. 'Maar paspoorten zijn nu twee keer zo lang geldig en juist dat drukt de inflatie weer.'


Goedkoper werden ook - opnieuw - elektronische apparatuur als televisies en computers. Ook de beltarieven en prijzen van mobiele telefoons staan nog steeds onder druk. Voeding is goedkoper geworden door het relatief goede weer en een mini-supermarktoorlogje.


De inflatie wordt nog het meest op peil gehouden door de al maanden redelijk constante stijging van de kosten van huisvesting, water en energie. Die kosten, goed voor ruim een kwart van de totale bestedingen, stegen vorige maand met 3,1 procent, tegen 2,9 procent in januari en februari. Daarin werkt vooral de door minister Stef Blok ingevoerde huurtoeslag door.


Volgens de rekenmethode die Eurostat hanteert, daalde de inflatie in Nederland vorige maand van 0,4 naar 0,1 procent. In de gehele eurozone steeg het gemiddelde prijspeil volgens Eurostat met 0,5 procent. De lage inflatie in de eurozone is een van de voornaamste obstakels voor de wereldeconomie, zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Volgens het CBS loopt dat zo'n vaart nog niet. Van Mulligen: 'Over het algemeen volgt de inflatie de economische situatie. Europa heeft een lange tijd van laagconjunctuur achter de rug. Die lage inflatie van nu beschouw ik daarom niet automatisch als een bedreiging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden