Inflatie in eurolanden daalt licht

De inflatie in de twaalf landen in de eurozone is in juli gedaald naar 2,8 procent op jaarbasis. Dat is 0,2 procentpunt minder dan de maand ervoor....

Nederland blijft ook in juli Europees inflatiekoploper met een inflatie van 5,2 procent in juli. Dit cijfer is hoger dan het inflatiecijfer van 4,5 procent dat het Centraal Bureau voor de Statistiek voor juli becijferde. Het verschil zit hem vooral in de kosten van wonen, die in de nationale index wel en in de Europese index niet meewegen.

Nederland bevindt zich met de hoge inflatie in het gezelschap van Portugal (4,3 procent) en Griekenland (4,2 procent). Het laagst was de geldontwaarding in het Verenigd Koninkrijk (1,4 procent), Frankrijk (2,2 procent) en Denemarken (2,3 procent).

Een woordvoerster van de Europese Commissie noemde het vrijdag 'positief' dat de gemiddelde inflatie dit jaar voor het eerst 'een neerwaartse trend' vertoont. De Commissie wijst erop dat de energieprijzen, die de afgelopen maanden de inflatie sterk deden stijgen, zijn gedaald.

De woordvoerster wilde geen commentaar geven op de hoge inflatiecijfers in Nederland en enkele andere lidstaten. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Bankpresident Duisenberg zei enkele maanden geleden te verwachten dat dat niveau volgend jaar weer wordt bereikt.

De financiële markten hopen dat de dalende Europese inflatie voor Duisenberg reden is om de rente te verlagen. De bankpresident vergadert op 30 augustus met zijn monetaire comité over het monetaire beleid.

De gestaag stijgende euro helpt Duisenberg. Vrijdag won de euro opnieuw 0,12 dollarcent op 91,69 dollarcent voor één euro. De belangrijkste reden waren cijfers over het Amerikaanse handelstekort. Dit tekort groeide in juni van 28,5 naar 29,4 miljard dollar. Op jaarbasis is het bedrag 350 miljard dollar. Ter vergelijking, dat is bijna de omvang van de Nederlandse economie.

Het handelstekort is slecht nieuws voor de dollar omdat het tekort gefinancierd moet worden door kapitaal uit het buitenland. Het grote gevaar voor de VS is dat deze bereidheid door de zorgelijke economische berichten ineens verdwijnt. Dat kan leiden tot een dalende vraag naar dollars. Tegenover een tekort op de handelsbalans moet altijd een overschot op de kapitaalbalans staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden