Infiltratie drugsbende niet aan justitietop voorgelegd

De Nationale Recherche heeft een grootscheepse politie-infiltratie in een onderzoek naar een internationale drugsbende niet voorgelegd aan de justitietop. In de omvangrijke zaak-Tidore tegen het netwerk rond de Surinamer Piet W. werden acht politie-infiltranten ingezet in drie landen, en is actief geprobeerd 1.000 kilo cocaïne te verhandelen.

Schiphol

Het was tien voor één op een regenachtige novembermiddag in 2010 toen politie-infiltrant A 3362, werkzaam bij de Unit Werken Onder Dekmantel, zijn portemonnee trok en een fooi gaf van 33 euro. Die ochtend was hij bij een Haarlems hotel ingestapt in een zwarte Mercedes-taxi, die werd bestuurd door een man wiens foto hij van tevoren zorgvuldig had bestudeerd.

Met de bestuurder, de inmiddels 44-jarige Eric Adolf A., was de infiltrant naar een hotel in Sassenheim gereden, en daarna naar Schiphol. De hele tocht had - inclusief stops - een goed uur geduurd, en er stond 117 euro op de meter. De undercoveragent gaf de chauffeur 150 euro, zei dat hij geen wisselgeld terug wilde en verdween richting luchthaven.

Van de bestuurder had de infiltrant een papiertje gekregen met daarop zijn naam en mobiele nummer. De in Paramaribo geboren 'negroïde man' had zich voorgesteld als Rico en gezegd dat hij graag als 'vaste chauffeur' wilde fungeren.

De infiltrant stelde zijn begeleidingsteam bij de Dienst Specialistische Recherche Toepassingen direct op de hoogte van de geslaagde eerste rit. Rico was 'opgelijnd', en de 'stelselmatige informatie-inwinning', zoals het officieel werd genoemd, kon beginnen.

Klant
De interesse van het Korps landelijke politiediensten had alles te maken met een andere klant voor wie Rico de 'vaste chauffeur' was: de vaak in Amsterdam verblijvende Surinamer 'Siegfried' of 'Piet' W.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat deze Piet W. leiding geeft aan een wereldwijd opererend Surinaams drugskartel, dat grote partijen cocaïne vanuit het Caraïbisch gebied naar Nederland verscheept. Piet, Rico en nog drie verdachten - onder wie Menkie W., intimus van vele voetbalsterren van FC Barcelona - werden op 3 april 2012 opgepakt en zitten sindsdien vast. Maandag beslist de rechtbank in Rotterdam over de verlenging van hun voorarrest.

Het onderzoek Tidore - zoals het OM het noemt - is het grootste dat de Nationale Recherche heeft gedaan. Aanleiding was de onderschepping begin 2010 van 1.017 kilo cocaïne in een container met whisky in de haven van Rotterdam. De zaak richt zich ook op de smokkel van 400 kilo cocaïne naar Hongkong en een vangst van 1.500 kilo cocaïne in Kaapverdië.

Voor het onderzoek is samengewerkt met justitie in Spanje, Suriname, de Verenigde Staten en Hongkong. Tientallen telefoons zijn maandenlang afgetapt en de Amsterdamse woning van hoofdverdachte Piet W. werd vol gehangen met opnameapparatuur. De zaak ligt politiek gevoelig vanwege de mogelijke betrokkenheid van de Surinaamse president Bouterse en diens zoon Dino bij drugssmokkel. In het strafdossier wordt melding gemaakt van de contacten tussen 'Bouta' en Piet W.

Alle inspanningen ten spijt beschikte de recherche in het najaar van 2010 over heel veel vermoedens, maar over weinig hard bewijs.

Lees verder in de Volkskrant van zaterdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden