Inferno vervult zaal van melancholie

Denkend aan Auschwitz, zag de schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers eind jaren zeventig de schuldige hemel boven zich in een visioen vol barsten trekken....

Op Dantes woorden dat 'naar zijn gedachte', de dood nog nooit 'zovelen het leven had ontnomen', krijgt afschuw en walging bij Van Vlijmen gestalte in een diep uit de onderbuik knorrende contrafagot. En al is de muziek niet illustratief, Dantes 'muggen en wespen, die daar (in de hel) gonsden' zijn eveneens aan het goede adres bij deze op Boulez en Stockhausen georieerde componist.

Toch klonken Van Vlijmens bevende strijkers, grommende blazers, en schrikaanjagende akkoorden als zweepslagen, afgelopen dinsdag niet verontrustend, noch ontoegankelijk. Klankschoonheid, helderheid en precisie voerden de boventoon bij de uit leden van het Asko en Schrg Ensemble geformeerde instrumentale groepen, onder leiding van de lichtvoetig dirigerende Stefan Asbury. Ook de Italiaanse versregels van Dante werden zuiver en verstaanbaar gezongen door de koorzangers van Cappella Amsterdam.

Het besef dat deze uitvoering van Inferno voor de ernstig zieke Van Vlijmen wel eens de laatste zou kunnen zijn, veroorzaakte een sfeer van melancholie in de zaal. Van Vlijmen, die het componeren nog niet opgeeft, beklom niettemin zelf het podium om de ovaties in ontvangst te nemen.

Tegenover Van Vlijmens bloedserieuze bezinning op de oorlog, stond de stripverhaal-achtige wreedheid van Le grand macabre, een groteske opera van de componist Gy Ligeti.

Ligeti wil niets meer van de concertante versie van deze opera weten. De ouverture waarin slagwerkers met handen en voeten tekeer gaan op de rubberen blaasbalgen van autotoeters, klonk dus waarschijnlijk voor het laatst in de concertzaal. De bas-bariton David Wilson zorgde voor een indrukwekkend moment van leegte bij het vergaan van de door de inslag van een komeet bedreigde wereld. Theatraal joeg slagwerkster Anneloes Meijer het publiek alsnog de stuipen op het lijf met een klap van een gigantische hamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden