Inferno in wolkenkrabber Madrid

Een enorme brand heeft een van de hoogste wolkenkrabbers van Madrid zo ernstig beschadigd dat het gebouw in het financiële centrum van de Spaanse hoofdstad zeker gesloopt moet worden...

'Het is een ruïne. Er is niks meer te redden', zei de prefect van de stad, Constantinio Méndez. Burgemeester Alberto Ruiz-Gallardón deelde mee dat het gaat om de grootste brand in de geschiedenis van de Spaanse hoofdstad.

De brandweer had het inferno in de leegstaande Windsor-toren, die zaterdagavond laat werd ontdekt, zondag na het middaguur nog niet onder controle. Gevaar dat de vlammen zouden overslaan naar gebouwen in de buurt bestaat echter nauwelijks meer, aldus de brandweer.

Van de bovenste helft van het 106 meter hoge en 32 verdiepingen tellende gebouw is vrijwel niets meer over behalve het geraamte van dragende zuilen. De door grote hoeveelheden kantoormateriaal, papier en kunststof aangewakkerde vlammen breidden zich uit naar lagergelegen verdiepingen.

De brand is vermoedelijk op de 21e verdieping ontstaan door kortsluiting. Er zijn geen meldingen van slachtoffers. Wel moesten vijf brandweerlieden worden behandeld, omdat zij rook hadden ingeademd, berichtte het dagblad El Mundo op zijn website. Bewoners van nabijgelegen flatgebouwen werden geëvacueerd. Ook hebben de reddingsdiensten een groep schoonmakers in veiligheid gebracht, die aan het werk was in een warenhuis vlakbij de brandende toren.

De Windsor-toren, een van de markantste gebouwen in de Spaanse hoofdstad, staat sinds 2003 leeg wegens onderhoudswerkzaamheden. De wolkenkrabber werd gebouwd tussen 1973 en 1979. Het ontwerp is van de Spaanse architecten Genaro Alas en Pedro Casariego. Alas zei zondag dat sloop van het gebouw bijzonder moeilijk zal zijn, omdat het aan alle kanten is ingesloten door andere gebouwen.

Op beelden van de Spaanse televisie was de verwoesting te zien die de verzengende vlammenzee heeft aangericht. Boven Madrid hangt een enorme rookkolom, die tot op kilometers afstand te zien is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.