NieuwsVerenigde Staten

Infectiedeskundige Fauci niet gecharmeerd van rol in verkiezingsspotje Trump

De Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten, Anthony Fauci, zei zondag dat hij niet heeft ingestemd om te figureren in een verkiezingsspotje van president Donald Trump. Ook zijn zijn uitspraken die daarin worden gebruikt uit hun verband gehaald, zegt hij.

Redactie
Anthony Fauci (links) en president Donald Trump. Beeld AP
Anthony Fauci (links) en president Donald Trump.Beeld AP

Het spotje van de Republikeinen, dat vorige week werd vrijgegeven, plaatst de corona-aanpak van zijn regering in een positief daglicht. ‘De president herstelt van het coronavirus en Amerika ook’, aldus de voice over. Tegen het einde van de reclame wordt een opmerking van Fauci gebruikt op een manier die doet voorkomen alsof hij de aanpak van de president prijst. ‘Ik kan me niet voorstellen dat iemand meer zou kunnen doen’, zegt Fauci in het spotje.

Die opmerking is afkomstig uit een interview dat werd opgenomen in maart, waar de directeur van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID), de bredere inspanning besprak van onder meer de coronavirustaskforce van het Witte Huis. Hij had het dus niet specifiek over Trump. ‘In mijn bijna vijf decennia van openbare dienst heb ik nooit publiekelijk een politieke kandidaat gesteund’, aldus Fauci in een verklaring tegen CNN.

‘De commentaren die zonder mijn toestemming aan mij werden toegeschreven in de Republikeinse campagneadvertentie zijn uit hun context gehaald uit een brede verklaring die ik maanden geleden aflegde over de inspanningen van federale volksgezondheidsfunctionarissen’, aldus Fauci.

‘Snel gehandeld’

Trumps campagnewoordvoerder Tim Murtaugh verdedigde het verkiezingsspotje zondag in een verklaring en zei dat de woorden van Fauci ‘juist zijn, en rechtstreeks uit de mond van Dr. Fauci komen. Zoals Dr. Fauci onlangs in de Senaat heeft getuigd, heeft president Trump het virus vanaf het begin serieus genomen, en heeft hij snel gehandeld en levens gered’, aldus Murtaughs verklaring.

Fauci en Trump waren het niet altijd eens over de aanpak van pandemie, die bijna 7,7 miljoen mensen in de Verenigde Staten heeft besmet en aan meer dan 214.000 mensen het leven heeft gekost. Terwijl Fauci pleitte voor voorzichtigheid, weigerde Trump tot voor kort een mondkapje te dragen. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de kiezers het corona-beleid van de president afkeurt.

Afgelopen vrijdag beschreef Fauci een evenement in het Witte Huis op 26 september als een ‘superspreader-evenement’. Na deze bijeenkomst ter ere van de nominatie van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett voor het Hooggerechtshof, testten onder meer Trump en zijn vrouw Melania positief op Covid-19.

Luister POTUS de podcast
Gijs Groenteman neemt elke vrijdag de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

LEES OOK:

Trump hervat campagne met honderden aanhangers. Kan dat wel?

Dit is Anthony Fauci, de nationale huisarts die Donald Trump mag corrigeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden