Infantiel

Een deze week in de VARA-gids gepubliceerd lijstje met de gemiddelde leeftijden van kijkers naar tv-programma’s als Sesamstraat (49 jaar), De Wereld Draait Door (47), Spuiten en slikken (39) en Pauw & Witteman (56) toont onder meer aan dat je als tv-presentator tegenwoordig heus niet meer op de hurken hoeft...

Zelfs Dieuwertje Blok kan dus eindelijk haar vlechtjes uithalen en zich straks in het Sinterklaasjournaal gewoon rechtstreeks tot volwassenen richten. Of het zou zo moeten zijn dat de middelbare, nog tv-kijkende Nederlander over een zodanig laag ontwikkelingspeil beschikt, dat hij of zij juist graag op een zo infantiel mogelijke manier door Hilversum wil worden bediend.

De KRO beschikt over geheime kennis die erop duidt dat dit laatste het geval is. Want behalve bijvoorbeeld Yvon Jaspers doet nu ook Max Westerman in een nieuw programma voor die omroep alsof niemand in zijn kijkerspubliek de lagere school heeft afgemaakt. U dacht dat Philip Freriks, Erwin Kroll en Ivo Niehe op tv het patent hadden op misplaatste vaderlijkheid? Kruip eens op schoot bij Max ‘Gulliver’ Westerman.

Behalve in de toon zit de makke van de reportageserie Westermans nieuwe wereld ook in de bevoogdende wijze waarop de voormalige RTL-correspondent ons aanwrijft wat een meewarig stemmend volkje wij gedurende zijn verblijf in New York zijn geworden. Westerman kijkt naar Nederland alsof hij voor het Polygoonjournaal op stap is. Dat kun je niet provocerend meer noemen. Terecht werd hij maandag in De Wereld Draait Door vanwege die houding een beetje op zijn nummer gezet.

Veelbelovende start van DWDD, trouwens. Matthijs van Nieuwkerk lijkt, anders dan zijn gemiddelde kijkerspubliek, alweer wat blonder en rimpellozer te zijn geworden. Bij Holland Sport werd hij overduidelijk niet gemist: Wilfried de Jong kon zich bij de seizoensopening van het VPRO-sportprogramma voortreffelijk alleen redden.

Helemaal nieuw deze week bij RTL5: Hoe word ik mama in Amsterdam-Zuid? Waarin de zwangere Bridget Maasland letterlijk infantiele tv maakt. Gelukkig is HwimiA-Z?, anders dan Westermans nieuwe wereld, bedeeld met een redelijke scheut ironie. Toen Bridget, wijzend op haar buik, aan de verloskundige vroeg: ‘Hoe lang gaat dit duren?’, was mij in elk geval het kleine verschil in aanpak met die van Westerman wel duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden