Inenten tegen mazelen kan ook op huisadres

GGD Midden-Nederland vaccineert in de biblebeltregio gereformeerde kinderen op hun huisadres. Ze hoopt dat ouders die nu zich nu nog schamen om hun kind te laten inenten, zich alsnog over de streep laten trekken. De GGD heeft alle ouders een brief gestuurd om de inenting aan te bieden. Tot nu toe vonden 74 vaccinaties thuis plaats.

AMSTERDAM - GGD-arts Frits Woonink: 'Als ouders alsnog voor een vaccinatie kiezen, hoeven ze zich niet te generen voor hun omgeving.' Vanwege de sociale controle geven gereformeerde ouders nog niet veel gehoor aan de extra spreekuren die de GGD organiseert naar aanleiding van de mazelenuitbraak.


De 'paar duizend' verstuurde brieven werpen volgens GGD-woordvoerster Marieke Ruijgrok langzaam hun vruchten af. 'Wij vragen als verpleegkundigen en artsen niet naar de beweegredenen van ouders om hun kind alsnog te laten inenten. Maar blijkbaar zijn ouders daartoe eerder geneigd, als het vaccineren niet in het openbaar gebeurd,' zegt Ruijgrok.


GGD-arts Woonink is van plan om volgende week ook brieven naar de vrije scholen in de regio Midden Nederland te sturen. 'Het gevaar bestaat dat de epidemie overslaat naar de antroposofen. Onder hen zijn er veel ouders die hun kind niet laten vaccineren, omdat ze kinderziekten zien als een cruciale stap in de ontwikkeling.'


Veel antroposofen staan kritisch tegenover het vaccineren tegen de 'minder gevaarlijke' ziekten, zoals de bof en mazelen. Inenting tegen 'gevaarlijke ziekten' als difterie, kinkhoest en polio vinden ze geen probleem.


Vrije School de Vuurvogel in Ede zegt dat 'papier en postzegels gespaard kunnen worden'. Juf Irene Bouwman typeert de ouders als vrij nuchtere mensen. 'Onze ouders schamen zich niet. Ze zijn mondig en eigenwijs genoeg om voor hun keuze uit te komen.' Overigens schat Bouwman de vaccinatiegraad op de Vuurvogel op 95 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden