Inenten tegen hepatitis B wordt al door ruim 70 landen gedaan

alweer vaccineren..

Wat is hepatitis B?

Het is een besmettelijke virusaandoening. Het virus veroorzaakt leverfalen en op den duur leverkanker. Het virus wordt overgedragen via lichaamssappen als bloed, speeksel en sperma – vooral van moeder op (ongeboren) kind en later via seksuele contacten.

Is het probleem groot?

In Nederland is hepatitis B betrekkelijk zeldzaam. Er worden jaarlijks ongeveer 300 acute besmettingen gemeld. Wereldwijd komt het virus vaak voor. Er raken ook veel mensen besmet zonder dat ze klinische verschijnselen vertonen. In Nederland zijn er naar schatting tienduizenden virusdragers, een meerderheid in allochtone kring.

Waarom inenten?

Het virus is de belangrijkste veroorzaker van leverkanker. Vanwege toenemend toeristenverkeer en emigratie neemt ook de verspreiding toe. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert al jaren alle pasgeborenen te vaccineren. Meer dan zeventig landen doen dat; enkele Noordwest-Europese landen niet, waaronder Nederland. Ierland heeft recentelijk besloten alle baby’s te vaccineren.

Waarom is Nederland terughoudend?

Op advies van de Gezondheidsraad is geprobeerd het aantal infecties terug te dringen door alleen vaccinatie van risicogroepen: naast zuigelingen van besmette moeders, ook baby’s van wie minstens één ouder uit een risicoland komt. Ook homoseksuele mannen behoren tot de risicogroepen. Deze aanpak levert echter geen daling meer op in aantal infecties. Zo laat hooguit 20 procent van de homo’s zich vaccineren.

Intensiveren dus?

Er is volgens de gezondheidsdiensten geen verdere winst te halen. Dus – meent de Gezondheidsraad – is nu vaccinatie van alle zuigelingen aan te bevelen. Een besmetting vóór het eerste levensjaar levert meestal een chronische besmetting op en noopt tot een levenslange behandeling.

Om een snelle daling van het aantal infecties te bereiken – in 15 tot 20 jaar – zouden ook, elf jaar achtereen, 12-jarige jongens en meisjes moeten worden gevaccineerd.

Wat levert dit op?

Er worden niet alleen sterfgevallen vermeden. Er worden ook honderden nieuwe – zichtbare en onzichtbare – infecties per jaar voorkomen. Infecties moeten worden behandeld. Daar zijn bijwerkingen en kosten mee gemoeid.

Uit berekeningen die de Gezondheidsraad heeft laten maken blijkt dat algemene vaccinatie van zuigelingen kostentechnisch uit kan. Dat is nog steeds zo als ook 12-jarigen worden gevaccineerd.

Vaker prikken van zuigelingen is niet nodig als het hepatitis-B-vaccin wordt toegevoegd aan het huidige DKTP-Hib-vaccin voor zuigelingen. Dat is een cocktail van verschillende vaccins, onder meer tegen difterie en polio.

Komt er geen eind aan vaccinaties?

In het Rijks Vaccinatie Programma (RVP) zijn vaccins opgenomen tegen ernstige ziekten met ernstige gezondheidsschade die veel voorkwamen – zoals polio, kinkhoest en difterie. Er zijn vaccins tegen tientallen andere ziekten in ontwikkeling – ziekten die worden veroorzaakt door minder besmettelijke virussen, ziekten met minder gezondheidsgevolgen. De balans tussen voor- en nadelen is moeilijk vast te stellen. Dat levert heftige discussies op, zoals recentelijk bij de introductie van een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Hoeveel verschillende vaccins kan het immuunsysteem nog hebben?

Heel veel, stelt de Gezondheidsraad. Mensen komen dagelijks in aanraking met honderden verschillende antigenen – waarop vaccinwerking is gebaseerd – zonder dat dit gezondheidsproblemen geeft.

Hoe nu verder?

De Gezondheidsraad adviseert de minister van Volksgezondheid. De raad heeft op basis van de stand van de wetenschap advies uitgebracht. De minister moet binnen drie maanden de Tweede Kamer melden wat hij ermee gaat doen, daarbij ook maatschappelijke aspecten afwegend. Daarna is het parlement aan zet.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden