Interview

Ineke van Gent: 'Links moet elkaar nu niet bestrijden'

Deze week verschenen de verkiezingsprogramma's van SP, GroenLinks en PvdA. Drie partijen die in verschillende mate een duurzame en eerlijke samenleving nastreven. SP en PvdA lijken naar elkaar toe te schuiven, is er nog plek voor GroenLinks? En kunnen de linkse partijen een blok vormen in september? Prominent GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent weet zeker van wel, al heeft ze zich zelf na 14 jaar in de Tweede Kamer dit jaar níet herkiesbaar gesteld. Ze gaat nog wel de verkiezingscampagne in, haar zevende al. Volkskrant.nl sprak met haar.

Ineke van GentBeeld anp

SP en PvdA zoeken elkaar op, valt GroenLinks buitenboord?
Ze gaan mogelijk een lijstverbinding aan, maar dat heeft niet veel te betekenen. Linkse partijen moeten nu niet elkaar vliegen afvangen en bestrijden op details. Kijk, geen enkele partij krijgt het alleen voor het zeggen. Je moet dus samenwerken, dan zeg ik: hoe progressiever hoe beter. In 2010 is dat niet gelukt. Dit keer moet het niet blijven bij theoretische praatjes, geen woorden maar daden. Er zijn veel overeenkomsten tussen SP, PvdA en ons, maar wíj zijn de groene partij. Wij zijn ook meer hervormingsgezind, maar in elke coalitie zul je harde noten moeten kraken. PvdA en SP willen 0,7 procent van het bbp voor ontwikkelingssamenwerking, wij zijn de enige partij die 0,8 willen. Maar het is goed om te zien dat ook SP en PvdA, hoewel ze nog zoekende zijn, willen hervormen in de AOW en op de arbeidsmarkt.

Samenwerken op links dus. Wie is dan de grote tegenstander, Rutte of Wilders?
De grootste tegenstander? We gaan de verkiezingen in met een eigen programma. Ik denk dat de mensen dat gekissebis ook zat zijn. Het gaat om het eigen geluid duidelijk uitdragen. GroenLinks gaat echt niet samenwerken met de PVV, daar zijn we duidelijk over, maar verder sluiten wij niemand uit. De verschillen met VVD zijn erg groot. Groene politiek, eerlijk delen, de zorg, op al die gebieden ligt samenwerking met PvdA en SP voor de hand.

Hoe moeilijk is het om de verkiezingen in te gaan met enerzijds het Lente-akkoord en anderzijds een ander verhaal in het verkiezingsprogramma?
Dat gaat heel goed. Wij hebben met de Kunduzpartijen onder moeilijke omstandigheden zeer nare maatregelen kunnen terugdraaien en de begroting voor 2013 gesloten. Voor die begroting lopen we niet weg, maar in ons programma willen we wel dingen anders doen. Bijvoorbeeld wat betreft het belasten van de reiskostenvergoeding; wij willen de treinreizigers ontzien. We hebben vijftien zeer nare bezuinigingen van het kabinet teruggedraaid, bijvoorbeeld op het passend onderwijs en de sociale werkplaatsen. Het is uitstekend dat we die verantwoordelijkheid hebben genomen. De grote winst is de vergroening, de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en eerlijkere koopkrachtplaatjes.

Jullie hadden ook kunnen wachten tot na de verkiezingen om een nog grotere slag te slaan. Nu wordt de treinreiziger alsnog belast.
Nee, dat kon niet. Die begroting voor volgend jaar moest er komen. We hebben te maken met Europese afspraken en na de verkiezingen volgt nog de formatie, die in dit versplinterde politieke landschap lang kan duren. En om tot een akkoord te komen sluit je compromissen. Ik denk dat de VVD niet blij was met die crisisheffing voor werkgevers op salarissen boven de 150 duizend euro.'

De ambitie om te gaan regeren is er. Gaat het dit jaar eindelijk lukken?
Elke partij heeft die ambitie. Gelijk hebben is mooi, gelijk krijgen is prachtig. Was het maar gelukt in 2010, dan hadden we niet die twee jaar verloren. We zijn klaar om te regeren en er zijn veel coalities met ons mogelijk. Wederom: hoe progressiever, hoe liever. SP, PvdA en D66 liggen meer voor de hand dan CDA en VVD.

U bent niet herkiesbaar voor de Tweede Kamer, maar als GroenLinks gaat regeren, wilt u dan wel als minister plaatsnemen in het kabinet?
Dat is niet iets waar ik nu op ga zitten wachten de komende maanden. Het ligt er natuurlijk ook aan met wie dat kabinet dan wordt gevormd. Maar ze mogen me bellen.

Dan zegt u ja?
Ik zeg dan niet meteen nee. De onderhandelingen over het Lenteakkoord met Jolande Sap zijn me heel goed bevallen, dus wie weet.'

Kamerlid Tofik Dibi zei tijdens de strijd om het lijsttrekkerschap dat hij u wel als minister wilde.
Ja, van Defensie he? Dat lijkt me niet zo voor de hand liggen. Ik werd daar een beetje door overvallen, maar dat was in de campagne voor de interne verkiezingen. Dat is nu achter de rug.

Liever minister van Sociale Zaken?
Dat ga ik me niet in de mond laten leggen. Je moet ook niet naar zoiets solliciteren. Laten we eerst een mooie verkiezingsuitslag afwachten. Ik ga me flink inzetten in de campagne om voor mijn vertrek nog zoveel mogelijk kiezers te werven.

Met Femke Halsema aan kop haalde uw partij in 2010 tien zetels. Hoeveel worden het er dit jaar?
'Ik hou niet van speculeren. Maar we moeten in ieder geval die tien vasthouden. Daar zullen we nog hard voor moeten werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden