Ineens zingt iedereen het lied van een nieuwe lente

Republikeinen noemden haar de ‘hoer van Babylon’, zijzelf vond Bush ‘gevaarlijk’. Nu roemt de president de vaderlandsliefde van de nieuwe Huisvoorzitter....

Van onze correspondent Jan Tromp

De president: ‘We zullen het niet over elk onderwerp eens worden, maar we zijn het eens dat we beiden veel van Amerika houden.’ De nieuwbakken voorzitter van het Huis: ‘We reikten elkaar de hand van vriendschap en partnerschap.’

Nancy Pelosi, in de Republikeinse verkiezingscampagne als Hoer van Babylon neergezet, zat gistermiddag in een grijs mantelpak tegenover de president die zij in september nog ‘achteloos, zelfverloochenend en gevaarlijk’ had genoemd.

Hij had haar uitgenodigd voor de lunch op het Witte Huis. Vanaf januari is zij als leider van de Democratische meerderheid de machtigste politicus in het Huis van Afgevaardigden. De president wil kennelijk zaken doen.

Met de opvatting dat niet iedereen al die hartelijkheid meteen zal begrijpen, na zoveel bitterheid, had de president woensdagmiddag al korte metten gemaakt. ‘Luister’, had hij gezegd, ‘ik begrijp wanneer campagnes eindigen en ik weet wanneer regeren begint.’

Opeens zingt iedereen in Washington het liedje van de nieuwe lente, een nieuw begin. Het lijkt wel alsof links en rechts hebben uitgekeken naar de aanleiding elkaar als vriend, althans als prima partner af te schilderen.

Is het waterverf?

CNN ging woensdag aan het eind van de dag de straat op in New York. Het regende pijpenstelen. ‘Rumsfeld is afgetreden’, riep de verslaggever tegen voorbijgangers. Verzopen katjes schudden van opwinding de druppels van zich af, maakten een rondedansje, er was sprake van volksvreugde.

De wrok zit diep.

Het neemt niet weg dat beide partijen hun eigen goede redenen hebben voor een pragmatische aanpak van problemen die de Amerikanen diep verdeeld houden.

President Bush wekt dezer dagen de indruk dat hij zijn knopen heeft geteld. Hij moet nog twee jaar en spreekt van ‘een nieuw tijdperk van samenwerking’. ‘De kiezers hebben gesproken, zij heeft gewonnen’, zei hij gistermiddag na afloop van de lunch met Pelosi.

De afgelopen jaren heeft hij zich weinig aangetrokken van het Congres. Hij rekende nagenoeg alle belangrijke zaken tot zijn presidentiële bevoegdheden. Van het nieuwe Congres zal hij die ruimte niet krijgen. Hij lijkt dat te begrijpen.

Voor de Democraten is het belangrijk niet al vanaf het begin hoog van de toren te blazen. Dat kan altijd nog. Ze hebben spectaculair gewonnen. Over twee jaar wordt al dat vertrouwen alweer getest in volgende verkiezingen.

Het eerste probleem is al meteen het grootste: de oorlog. Veel Democraten willen dat nu eerst troepen naar huis komen. Het is opgevallen dat de president weliswaar de onvrede erkent, maar erbij zegt dat Amerikanen niet zitten te wachten op een afgang. Zo wordt het liedje van de nieuwe lente al meteen getoetst op zijn zuiverheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden