IND

Het artikel 'Tussen wanhoop en wantrouwen' in de Volkskrant van 22 oktober geeft een nogal eenzijdig beeld van de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND)....

Zo zouden asielzoekers die zijn gemarteld, verkracht, dan wel bijna vermoord niet geloofd worden door de IND.

Dat is een onjuiste weergave van zaken. De IND is er juist voor om echte vluchtelingen een verblijfsstatus toe te kennen. Circa 20 procent van de personen die asiel aanvragen, krijgt een verblijfsvergunning. Die hebben wellicht meegemaakt wat hierboven wordt genoemd.

Het overige deel komt niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, omdat uit informatie tijdens de gesprekken met betrokkene is gebleken dat men geen vluchteling is in de zin van het Vluchtelingenverdrag. Dit betekent dat men geen bescherming nodig heeft in Nederland omdat men geen persoonlijke vervolging wegens bijvoorbeeld geloof of ras te vrezen heeft.

Veel mensen die in Nederland asiel aanvragen hebben in werkelijkheid andere, bijvoorbeeld economische, redenen om zich in Nederland te willen vestigen. Omdat iedere vorm van bewijs voor het vluchtverhaal vaak ontbreekt, weegt het woord van asielzoekers heel zwaar.

De kritiek, zoals verwoord in het artikel, doet geen recht aan de IND-medewerkers die zich met hart en ziel inzetten voor een zorgvuldige asielprocedure.

Overigens wijs ik erop dat de beslissingen van de IND worden getoetst door de onafhankelijke rechter. Dit betekent dat als iemand is uitgeprocedeerd, de beslissing van de IND is bekrachtigd door de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden