Indut-tv

Voor het eerst sinds een maand die voelde als maanden was er geen bal op tv. 'Het weer dan maar, Gerrit', sprak Jeroen Overbeek na een van de laatste WK-items in het NOS Journaal van zes uur. Een zucht leek hoorbaar, maar dat kan de verbeelding van een tv-recensent op zoek naar bevestiging zijn geweest.


Met het zwarte gat in beeld is kijkgedragstherapie gewenst: hoe nu verder in dit leven? U kunt de huiskamer natuurlijk vullen met Tour de France en Mart Smeets-clichés tellen voor het slapen gaan, maar daar moet u maar net zin in hebben. Wie het puntje van de stoel voor de divan had verruild en de afstandsbediening weloverwogen hanteerde, zag maandagavond het grote niks de show stelen. Een nadeel met als bijkomend voordeel: niet meer ophouden tot de rust, maar gewoon weer plassen in de twaalfde minuut.


Op Nederland 1 was de woeste rivier uitgemond in een kabbelend beekje waarin de ontregelde kijker een kalmerend voetenbad kon nemen. Omroep Max blinkt elk seizoen uit in zomertelevisie met veel vakantiegevoel en een niet al te strak gespannen spanningsboog. Hartstikke aangenaam op zon- en feestdagen, maar - zo bleek gisteren - ook op een blauwe maandag na het WK. Eerst was er consumentenprograma Groeten van Max, daarna begon een nieuw seizoen Droomhuis gezocht.


In dat programma neemt Sybrand Niessen droomhuiszoekers aan de hand bij het vinden van een ideaal optrekje in het buitenland - wat een droombaan. Het is een reis- en woonprogramma in een. Een vleugje Chris Zeegers, een mespunt Michiel de Zeeuw. Maar vooral: heel veel couleur locale en in de verte blaft een hond.


Het creatieve koppel Monique en Paul was in de programma-omschrijving veelbelovend. 'Beiden zijn dol op Italië en willen daar graag een tweede thuis met ruimte voor een atelier waar Monique kan boetseren en Paul kan schilderen. [...] Paul heeft het hart van Monique 9 jaar geleden veroverd met een serenade. Zal hij in Umbrië opnieuw zijn gitaar pakken om voor haar een speciaal lied te zingen bij het huis van hun dromen?'


Nou, en wat denkt u? Hij pakte zijn gitaar en hoopte 'dat dit zeg maar ons liedje wordt als we in Italië zijn.' Monique mocht tussen de bezichtigingen door pottenbakken in wat zij 'de keramiekhemel' noemde. In de drie huizen vielen achtereenvolgens de woorden heel lief, heel leuk en heel pittoresk. De hamvraag in het programma, steeds opgeworpen door Niessen: wat zou de vraagprijs zijn?


Eerder op de avond opende Nijmegenaar Fons de Poel de jacht op het gevoel van de Vierdaagse. Hij hoopte veel verhalen over 'lopen, lijden en liefde' aan te mogen horen. Traditiegetrouw maakte hij kilometers over minicampings, bij elke voortent 'Waar komen jullie vandaan?' en 'Doen jullie mee aan de Vierdaagse?' roepend. De kampeerders kwamen uit Vroomshoop en Oirschot (De Poel: 'Oorlogsschot?') en guess what? Ze wandelden mee met het wandelevenement. Het gevoel van de thuisblijvers werd verwoord door een huilende deelneemster op archiefbeeld: 'Vierdaagselopers zijn een beetje gek.'


Natuurlijk was het ook aan tafel bij Wilfred Genee, die vertraagd aftrapte met Tour du Jour, calm after the storm in een glas water. Van der Gijp en Derksen mogen elkaar weer in stilte haten. Prettige indut-tv voor Tour-mijders.


Ja, en nu bent u zeker benieuwd of Monique en Paul hun droomhuis hebben gevonden? Ze zijn serieus met de makelaar in gesprek, dus dat blijft nog even spannend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.