Industrie wint gunst van artsen met dure diners

Bij het Meldpunt Beloeding Farmaceutische Industrie, een kliklijn die in december vorig jaar werd opgericht, zijn inmiddels 25 klachten binnengekomen van artsen en apothekers....

ANP

'Opvallend', noemt directeur Coolen van Brakel van het Nederlands Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, dat er juist afgelopen week drie meldingen waren over zogeheten promotiebijeenkomsten. Artsen worden uitgenodigd om te spreken over hun werk, maar het blijkt te gaan om een zeer luxe diner. Drie keer werd melding gemaakt van rechtstreeks geld betalen door een bedrijf, keer van het aanbieden van digitale camera's.

Apothekers hebben bij het digitale meldpunt hun verbazing uitgesproken over het voorschrijfgedrag van sommige artsen. Ook komen er meldingen binnen over websites op internet die zogenaamd objectief voorlichten over medicijnen, maar die een dekmantel zouden zijn van bedrijven die hun eigen producten promoten. Een soortgelijke klacht kwam ook binnen over een tv-programma.

Hoewel het digitale meldpunt de mogelijkheid biedt om anoniem aangifte te doen, wordt daarvan nauwelijks gebruik gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden